Срозале се плате, поскупјела гардероба

А. Ј.
Срозале се плате, поскупјела гардероба

Бањалука - Цијене одјеће и обуће у РС у септембру биле су више за око три одсто у односу на август, док је просјечна плата смањена за 0,6 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

У септембру су грађани више новца морали да издвоје и за трошкове становања који су порасли за 0,6 одсто, а поскупио је и превоз и то за 0,5 одсто. Више су биле и цијене производа и услуга за личну потрошњу за 0,1 одсто, док су на годишњем нивоу цијене биле у просјеку ниже за 1,2 одсто.

Директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић казала је да је просјечна септембарска нето плата износила 834 КМ.

- До смањења плате дошло је углавном због мањег броја плаћених прековремених часова рада у дјелатностима вађења руда и камена те снабдијевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизације - рекла је она.

Највеће плате у септембру добили су радници у финансијској и дјелатности осигурања и то 1.299 КМ, а најмање запослени у подручју административне и помоћне услужне дјелатности, на чије рачуне је уплаћено 525 КМ.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић каже да стандард и куповна моћ становништва годинама опадају и да су многи већ увелико на социјалном дну.

- Цијене производа и услуга константно расту, а помало поскупљују и комуналије, док пензије и плате само падају и највећи број људи у Српској живи на рубу егзистенције - рекао је Бошковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана