Srebrenica: Pas izujedao kaluđera u blizini manastira Karno

Krstina Ćirković
Srebrenica: Pas izujedao kaluđera u blizini manastira Karno

Srebrenica - Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom istakao je da je zaprepašten što načelnik Srebrenice Ćamil Duraković već danima ćuti o napadu na kaluđera Luku Babića, kojeg je ugrizao lovački pas dok je grupa lovaca, među kojima je bio i Duraković, bila u blizini manastira Karno.

On je u pismu Durakoviću, koje će biti dostavljeno i odbornicima u srebreničkoj Skupštini i policijskoj stanici, upozorio Durakovića da će tražiti njegovu odgovornost. Izrazio je zaprepaštenje zbog Durakovićevog ćutanja još od 11. januara, kada je povrijeđen kaluđer Babić, koji je namjesnik manastira Karno.

- Još više smo iznenađeni i zaprepašteni saznanjem da je Vaš džip viđen u kritičnom trenutku iznad manastira, što navodi na zaključak da se radi o planiranom napadu na naš manastir i oca Luku lično, ali i vjernike koji su se u tom trenutku zatekli u manastiru - naveo je vladika Hrizostom i dodao da ne može da vjeruje da neko ko obavlja tako odgovornu dužnost može da dovede u pitanje mir i stabilnost na području srebreničke opštine.

On traži od Durakovića da preuzme odgovornost i pokrene postupak za utvrđivanje činjenica u vezi sa tim događajem.

Otac Luka je potvrdio da ga je ugrizao lovački pas koji je imao ogrlicu sa JPS navođenjem.

- Dok je trajalo bogosluženje u manastirskoj crkvi, čuo sam da jedna žena koja se nalazila u našoj kuhinji doziva pomoć. Zatekao sam lovačkog psa koji je jurio po toj prostoriji i rušio posuđe. Pokušao sam da zaštitim tu ženu, ali me pas ugrizao za nogu - ispričao je otac Luka, koji je rekao da je nakon toga zatražio medicinsku pomoć.

On je ogorčen što Duraković i još neki srebrenički lovci love divljač u neposrednoj blizini manastira.

- Kao da na području Srebrenice nema drugih mjesta za lov nego baš oko manastira, gdje love nedjeljom dok traje služba. Već četvrtu godinu sam ovdje i do sada sam ćutao, ali se ne može više podnositi bahatost lovaca koji pucaju po putu i oko manastira, strašeći vjernike i ugrožavajući njihovu bezbjednost - rekao je otac Luka.

Durakovićevu izjavu juče nismo uspjeli da dobijemo, jer nije bio dostupan na telefon.

Vrijeđa hramove i krst

Vladika Hrizostom je poručio Ćamilu Durakoviću da bi kao načelnik opštine trebalo jednako da uvažava i poštuje sve građane Srebrenice.

- Vaši verbalni napadi na sveštenike Srpske pravoslavne crkve duboko vrijeđaju vjerska osjećanja i prava, te ljudsko dostojanstvo sveštenika i parohijana. Vi ste sebi dozvolili da vrijeđate naše hramove, naš časni krst. Kako je to moguće i da li ste svjesni svoje odgovornosti - upitao je vladika Hrizostom, upozorivši Durakovića da to više neće tolerisati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana