Срђаново дјело помаже човјеку да пронађе себе

Срна
Срђаново дјело помаже човјеку да пронађе себе

Требиње - Полагањем цвијећа на споменик Срђану Алексићу на требињском гробљу у Подгљивљу данас је обиљежено 22 године од смрти овог младића, који је током рата страдао бранећи пријатеља Бошњака.

Срђан је имао 27 година када је погинуо бранећи пријатеља Алена Главовића од припадника Војске Републике Српске.

Срђанов отац Раде Алексић је након обиласка гроба поручио да је дјело његовог сина оставило трага и да утиче на човјека помажући му да пронађе себе, осјети доброту и љубав, као и потребу да живи са другима, али и да све проблеме рјешава лијепом ријечју и разумом.

"Био бих сретан када би млади људи схватили да се све може постићи љубављу и пажњом", рекао је Алексић.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић нагласио је да је Срђанов чин у тешком ратном времену показао вриједност човјека, издижући се изнад ситуације у којој је био.

"Требиње и ја као градоначелник му одајемо посебну пошту за тај његов чин и изражавамо жаљење што није било жвише Срђанаж и у Требињу, и у Сарајеву, Мостару и Зеници", рекао је Вучуревић додајући да Требиње ипак није оставило "крвави траг" према својим суграђанима.

С обзиром да је Срђан био пливач, Вучуревић је истакао, да у Требињу његово и име блиског му рођака /"Срђан и Максим"/ носи Међународни пливачки митинг, те да спортски терен у овом граду носи име Срђана Алексића.

Начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту града Требиња Рајко Ћапин рекао је да Требиње цијени Срђанов допринос као грађанина и гаји успомену на тог младог човјека.

Потпредсједник Федерације БиХ Светозар Пударић истакао је да је Срђан примјер чојства и јунаштва који је показао да се и у времену зла може остати човјек и пружити рука ономе коме је потребна, па ако треба и живот дати.

Рифат Растодер, иницијатор да Булевар у Подгорици носи Срђаново име, рекао је да се чином овог младог човјека могу поносити првенствено његови родитељи, а потом и народ из кога потиче.

"У том времену бити храбар и одважан и бранити некога ко је друге вјере је, не само храброст, него изузетна човјечност", рекао је Растодер и додао да су те Срђанове врлине препознали у Црној Гори.

Срђану је, између осталог, постхумно додијељена Повеља Хелсиншког комитета за људска права у БиХ, а на Дан државности Србије 2012. године одликован је златном медаљом "Милош Обилић".

Ален Главовић, кога је спасио Срђан, живи у Шведској са супругом и двоје дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана