Srce najčešće izdaje

Milijana Latinović
Srce najčešće izdaje

Banjaluka - Najčešći uzroci smrti u Republici Srpskoj su kardiovaskularne bolesti, odnosno oboljenja srca i krvnih sudova.

Nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u RS dr Duško Vulić ističe da su srčana oboljenja prošle godine bila uzrok smrti u 47 odsto slučajeva.

- Povišen krvni pritisak, povišen nivo masnoće u krvi, pušenje, zatim nedovoljna fizička aktivnost i povišen nivo šećera u krvi ključni su faktori za obolijevanje srca - rekao je Vulić.

Naglašava da muškarci od oboljenja srca umiru uglavnom u četvrtoj i petoj deceniji života, a žene najčešće poslije 65. godine.

- Moto pod kojim se ove godine obilježava Svjetski dan srca je "Osnaži svoj život, čuvaj svoje srce", što znači da već od dječijeg uzrasta treba da povedemo računa o zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti - dodao je Vulić.

Načelnik Službe za socijalnu medicinu, organizaciju i ekonomiku zdravstva u Institutu za javno zdravstvo RS dr Slađana Šiljak ističe da je lani u bolnicama u RS od kardiovaskularnih bolesti liječeno 20.358 pacijenata, odnosno svaki deseti pacijent.

- Najučestalija oboljenja sistema krvotoka na primarnom nivou zdravstvene zaštite su povišen krvni pritisak i bolesti srca koje nastaju zbog smanjenog protoka krvi kroz srčane arterije - pojasnila je Šiljak. 

U prijedorskoj Bolnici "Dr Mladen Stojanović" ističu da su od početka godine zbrinuli 614 pacijenata oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, što je 134 pacijenta više u odnosu na isti period lani.

- Najčešći uzroci obolijevanja su povišen krvni pritisak i koronarna bolest, a među oboljelima je najviše muškaraca - istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Dodaju da su od ukupnog broja umrlih kod 50 odsto slučajeva uzrok smrti kardiovaskularne bolesti.

Povodom Svjetskog dana srca, bijeljinski Dom zdravlja organizovao je juče punkt u gradu na kojem su građani mogli da obave besplatne preventivne preglede.

Svjetski dan

Svjetski dan srca obilježava se danas, a tim povodom Svjetska federacija za zdravlje srca sklopila je partnerstvo sa vodećom međunarodnom zdravstvenom organizacijom BUPA (The British United Provident Sccociation) s ciljem promocije fizičke aktivnosti i zdravih životnih navika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana