Србија уложила у Републику Српску 30 милиона евра

ATV
Србија уложила у Републику Српску 30 милиона евра

Србија је претходних година уложила 30 милиона евра у разне пројекте у Републици Српској. Само за град Источно Сарајево издвојено је 6 милиона марака. Новац је уложен у инфраструктуру, здравство и образовање. Како теку радови на реализацији пројеката, лично је дошао у Источно Сарајево да се увјери амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић.

“Неки пројекти који се спроводе на територији Источног Сарајева су потпомогнути од стране Републике Србије, а што се тиче конкретних ствари о којима говорите, о томе ће се тек разговарати, али бићете задовољни”, каже амбасадор Србије у БиХ, Александар Ђорђевић.

“Мислим да је генерално  тај однос Републике  Србије сада јако добар и према Републици Српској и граду Источно Сарајево и управо смо данас констатовали да је сам чин важнији од износа финасијског којим се помаже овдје за пројекте у Источном Сарајеву”, градоначелник Источног Сарајева.

О многим пројектима, ускоро ће разговарати  званичници Републике Српске и Србије са начелницима и градоначелницима Српске. Из Источног Сарајева, начелници шест општина ићи ће са конкретним приједлозима. Ипак, ни данас није изостало питање да ли ће Србији бити приоритет повезивање Београда са Сарајевом преко истока Српске. 

“Куда ће ићи тачно, искрен да будем, ја не знам, али мислим да Република Српска ће бити увијек приоритет у сваком пројекту Србије И о томе ће се водити рачуна”, каже Ђорђевић.

 

У Вишеграду виде своју највећу шансу у повезивању Чачка са Пожегом. У Рогатици су направили елаборате како би и своју општину припојили аутопуту до Београда.

“Ја имам приједлог неког рјешења у 30 варијанти тог аутопута који би повезивао Сарајево, на аутопуту 5Ц, Вишеград И Србију у простору гдје ће аутопут њихов доћи”, каже начелник општине Рогатица, Милорад Јагодић.

“Надамо се да ће у наредне двије године кренути од Пожеге према Котроману, тако да је то велика шанса за Вишеград”, каже Младен Ђуревић, начелник општине Вишеград.

 

Своје приједлоге, начелници ће моћи да представе на састанку у Бијељини. Оно што се за сада са сигурношћу зна је да Српску и Србију повезује и спорт. Многи српски спортисти већ традиционално иду на Јахорину на припреме. Источно Сарајево је ове године домаћин и бициклистичке трке која ће кренути из Источног Новог Сарајева, преко Јахорине до Прибоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана