Spriječiti samoinicijativno učešće pojedinaca na skupovima

A. J. R.
Spriječiti samoinicijativno učešće pojedinaca na skupovima

Banjaluka - Ministarstvo prosvjete i kulture RS naložilo je univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu da spriječe samoinicijativno učešće pojedinaca i predstavljanje univerziteta na konferencijama i naučno-stručnim skupovima regionalnog karaktera.

U dopisu Ministarstva koji je proslijeđen univerzitetima navodi se da su analize projekata u oblasti visokog obrazovanja koji se realizuju u BiH, a u kojima su učestvovali i predstavnici visokoškolskih ustanova RS, pokazale da se u dokumentima koji su nastali kao rezultat tih projekata negira nadležnost Republike Srpske u oblasti visokog obrazovanja.

U dopisu koji su prenijele agencije navodi se da je, s ciljem obezbjeđenja jedinstvenog djelovanja i nastupa predstavnika akademske zajednice Republike Srpske, te zaštite ustavne pozicije i nadležnosti, Ministarstvo prosvjete naložilo univerzitetima da ih obavijeste o svim inicijativama za uspostavljanje zajedničkih tijela na nivou BiH, izmjenu i dopunu postojećih zakonskih rješenja, te izradu strateških dokumenata na nivou BiH koji nastanu u okviru navedenih projekata.

Šef kabineta resornog ministra Novica Mitrović objasnio je da je cilj dopisa koji je poslat univerzitetima da spriječi pojedince da prisustvuju skupovima i odlučuju o pitanjima za koja nisu ovlašćeni, a ne da budu isključeni iz projekata značajnih za Srpsku. 

- Nelogično je da neko predstavlja ustanovu u kojoj radi, a da prethodno sa rukovodstvom nije usaglasio stav, niti je nakon ovih skupova informisao rukovodstvo, odnosno univerzitet o eventualno predloženim zaključcima - rekao je Mitrović.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Stevo Pašalić kaže da nije upoznat sa sadržajem dopisa jer ga još nije dobio, ali da podržava inicijativu Ministarstva.

- Gdje god se negira postojanje Srpske ne treba ići. Odluka Ministarstva je potpuno opravdana i od saradnika ću tražiti da se pridržavaju te odluke. Takođe, moramo insistirati da se naziv Republika Srpska izgovara punim imenom, a ne skraćenicom - rekao je Pašalić.

Na Univerzitetu u Banjaluci juče nisu bili u prilici da komentarišu pomenuti dopis, istakavši da će se danas oglasiti o ovom pitanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana