Спријечити самоиницијативно учешће појединаца на скуповима

А. Ј. Р.
Спријечити самоиницијативно учешће појединаца на скуповима

Бањалука - Министарство просвјете и културе РС наложило је универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву да спријече самоиницијативно учешће појединаца и представљање универзитета на конференцијама и научно-стручним скуповима регионалног карактера.

У допису Министарства који је прослијеђен универзитетима наводи се да су анализе пројеката у области високог образовања који се реализују у БиХ, а у којима су учествовали и представници високошколских установа РС, показале да се у документима који су настали као резултат тих пројеката негира надлежност Републике Српске у области високог образовања.

У допису који су пренијеле агенције наводи се да је, с циљем обезбјеђења јединственог дјеловања и наступа представника академске заједнице Републике Српске, те заштите уставне позиције и надлежности, Министарство просвјете наложило универзитетима да их обавијесте о свим иницијативама за успостављање заједничких тијела на нивоу БиХ, измјену и допуну постојећих законских рјешења, те израду стратешких докумената на нивоу БиХ који настану у оквиру наведених пројеката.

Шеф кабинета ресорног министра Новица Митровић објаснио је да је циљ дописа који је послат универзитетима да спријечи појединце да присуствују скуповима и одлучују о питањима за која нису овлашћени, а не да буду искључени из пројеката значајних за Српску. 

- Нелогично је да неко представља установу у којој ради, а да претходно са руководством није усагласио став, нити је након ових скупова информисао руководство, односно универзитет о евентуално предложеним закључцима - рекао је Митровић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић каже да није упознат са садржајем дописа јер га још није добио, али да подржава иницијативу Министарства.

- Гдје год се негира постојање Српске не треба ићи. Одлука Министарства је потпуно оправдана и од сарадника ћу тражити да се придржавају те одлуке. Такође, морамо инсистирати да се назив Република Српска изговара пуним именом, а не скраћеницом - рекао је Пашалић.

На Универзитету у Бањалуци јуче нису били у прилици да коментаришу поменути допис, истакавши да ће се данас огласити о овом питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана