Spriječio starca da skoči u ledenu Drinu

Radmila Đević
Spriječio starca da skoči u ledenu Drinu

Foča - Fočak Miljan Pavlović, vozač Hitne pomoći u Domu zdravlja, svojom hrabrošću i prisebnošću spriječio je u ponedjeljak uveče šezdesetdevetogodišnjeg muškarca S. V. da izvrši samoubistvo skokom sa mosta.

Pavlović je, pola sata prije ponoći, vozeći kola Hitne pomoći na Južnom mostu slobode na ulazu u Foču spazio starca koji je zakoračio preko ograde s namjerom da u Drini okonča život.

U situaciji u kojoj se mora brzo reagovati i na test staviti neustrašivost, ovaj momak se i te kako snašao. Višegodišnje radno iskustvo pomoglo mu je da bude priseban i da ne paniči.

- Odmah sam shvatio šta mu je namjera i da moram brzo da reagujem. Zaustavio sam vozilo i pritrčao nepoznatom čovjeku povukavši ga preko ograde. Tražio je da ga pustim, da ga ne spasavam, međutim, ja sam ga uz pomoć prolaznika prevukao na drugu stranu, stranu života. Potom sam ga smjestio u kola Hitne pomoći i odvezao u Dom zdravlja - ispričao je Pavlović. Ističe da smo svi svakodnevno pozvani da budemo ljudi iznad svega, a da se to baš desi kada čovjek najmanje očekuje.

- Važno da je jedan život nastavljen, a smatram da bi svi postupili kao ja - priča Pavlović.

Muškarac koji je htio da sebi oduzme život porijeklom je iz Foče, a živi u Sarajevu. Ljekarima je ispričao da ga je teška životna situacija natjerala na odluku da okonča život. Nemaština, bolest i napuštenost od prijatelja i rodbine, odbačenost od društva, samo su neke od nedaća koje su ga zadesile. U svoj grad došao je da, kako je ispričao ljekarima, upravo tu umre, gdje su mu i roditelji sahranjeni.

Ljekari fočanskog Doma zdravlja su nesrećnom čovjeku, osim doktorske etike i pomoći, pružili i toplu ljudsku riječ i nesebičnu podršku.

- Riječ je veoma tužnoj i potresnoj životnoj priči. To je drama koja traje niz godina i koja je ovim činom dostigla vrhunac. Teško je bolestan, noga mu treba biti amputirana, ispričao nam je da nema nikoga i da nema ni zdravstveno osiguranje - kazao je načelnik Službe hitne pomoći Igor Kapetanov, koji je to veče bio dežurni ljekar.

Muškarac koji je, Pavlovićevom hrabrošću i požrtvovanošću, spasen od smrti zbrinut je u Univerzitetskoj bolnici u Foči i stabilnog je zdravstvenog stanja.

Pismo i novac

Ljekar Igor Kapetanov ispričao je da je muškarac koji je pokušao samoubistvo na mostu ostavio oproštajno pismo i još neke stvari da bi se znalo o kome se radi.

- Posebno me je dirnulo što je oko zdrave noge zamotao novac, da bi, kada ga nađu, mogli da ga sahrane - ispričao je Kapetanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana