Споменик ластама на мјесту убиства Србина

Данијела Стоканић
Споменик ластама на мјесту убиства Србина

Сански Мост - Градња спомен-обиљежја погинулим припадницима одреда Армије РБиХ "Ласта" у мјесту Подови у Санском Мосту значила би још један атак на Србе с циљем њиховог поновног протјеривања, поручили су повратници у овом мјесту.

Огорчени и уплашени мјештани кажу да је у плану да спорни споменик никне на мјесту гдје је прије 22 године на свиреп начин убијен њихов комшија Србин. Наглашавају да многима од њих пред очима још нису ишчезле слике убијеног старца, а општинске власти се свим силама труде да "прекрајају историју".

Споменик, чији је идејни пројекат био на увиду почетком јула у просторијама општине Сански Мост, о чему су мјештани тек недавно обавијештени, требало би да буде изграђен на захтјев Удружења ветерана и демобилисаних бораца Армије БиХ из Санског Моста. Како су објаснили у овом удружењу, споменик подижу за шест припадника одреда "Ласта" из Сарајева, тврдећи да је ријеч о борцима који су 1995. погинули у овом селу.

У Подове са још двадесетак Срба недавно се вратила и Зденка Кондић, која каже да ће се са осталим мјештанима борити свим силама да споменик не буде изграђен у овом селу.

- Позив, који је објављен прије готово три мјесеца, видјела сам прије неколико дана. У њему стоји да су мјештани дужни да се у року од осам дана од дана објављивања изјасне о градњи споменика. Због тога раније нисам уложила жалбу, али спремна сам да са осталим комшијама урадим све што је неопходно како не би дошло до градње - казала је Кондићева и додала да је повратницима све урађено иза леђа.

Она тврди да је немогуће да је шест муслимана настрадало, јер борбе готово да нису ни вођене у овом селу.

Овом информацијом затечен је остао и Младен Кондић, који живи и ради у Словенији, али често са породицом дође у Подове на одмор. Њега је, каже, прије неколико дана о споменику обавијестила једна комшиница.

- Наредних дана сам планирао да одем у село и са осталим комшијама видим шта можемо урадити. Покренућемо петицију, а ако буде потребно, по потписе ћемо ићи од државе до државе, јер су многи отишли из БиХ - казао је Кондић питајући се због чега споменик не постављају у муслиманском дијелу села, које је, како каже, с друге стране ријеке.

То се пита и његова супруга Мирјана Кондић, која каже да прича о бруталном убиству старца још леди крв у жилама.

- Муслимани су направили масакр у селу. Косту, који је живио у кући поред пута, гдје треба да буде постављен споменик, су убили, те га послије ставили за сто да изгледа као да сједи. Његовој супрузи су рекли да синовима каже да старина чита новине - рекла је она.

Предсједник Удружења ветерана и демобилисаних бораца Армије БиХ Сански Мост Хусреф Зукић истакао је да им је ову локацију предложила општина Сански Мост, јер је државно земљиште.

- Поднијели смо захтјев и урадили све што је требало. Општинска комисија је изашла на терен и дала зелено свјетло. Све је спремно за почетак радова - казао је Зукић.

Додао је да нема ништа против тога да споменик направе и на другој локацији у селу те да није чуо да смета мјештанима.

- То не би био велики споменик, већ плоча метар са метар са њиховим именима, наслоњена на ивичњак - казао је Зукић.

У општини Сански Мост су потврдили да је у плану градња споменика, али ништа више нису жељели да коментаришу, јер надлежни за тај пројекат, кажу, јуче нису били на послу.

Застрашивање

Српске повратнике на подручју Санског Моста прије неколико година у више наврата, између осталог, и уочи малог Божића, непозната лица с дугим брадама су узнемиравала лупајући шакама по вратима.

Коалиција удружења избјеглица у Србији упутила је тада упозорење, због чега је изразила протест и затражила од надлежних власти да што прије открију починиоце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана