Spasioci dežuraju zbog obilne kiše

Dragana Keleč
Spasioci dežuraju zbog obilne kiše

Banjaluka - Obilne padavine koje su za danas najavili meteorolozi stavile su u pripravnost ekipe Civilne zaštite u RS, a zabrinjavajuće je da mnoge službe i dalje nemaju dovoljno čamaca, mehanizacije i obučenih spasilačkih ekipa u slučaju dužih padavina i poplava.

Narandžasti nivo upozorenja za obilnu kišu dat je za zapadne, sjeverne i djelimično južne krajeve Srpske.

Najavljeni pljuskovi stavili su u pripravnost službe spasavanja u Bijeljini. Šef Odsjeka Civilne zaštite Drago Ristić kaže da intezivno prate stanje na terenu.

- Na području Semberije očekujemo danas oko 20 litara kiše na metru kvadratnom. To nije mnogo opasno, ali pratimo stanje - istakao je Ristić.

Ipak, zabrinjavajuće je to što ovaj lanjski grad stradalnik još nema dovoljno opreme u slučaju većih poplava.

- Trenutno u Bijeljini možemo formirati dvadesetak spasilačkih ekipa. To je nedovoljno u slučaju većih poplava. Nedostaje nam čamaca, ronilačke i druge opreme. Terensko vozilo nam je na popravci, tako da ni njega nemamo - kazao je Ristić.

Zbog najavljenih padavina gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović juče je naložio pripravnost Civilnoj zaštiti i komunalnim preduzećima. Naloženo je da kontrolišu stanje oborinske kanalizacije, vodotokova i bujičnih potoka.

- Stanovništvo u naseljima uz riječne i bujične vodotokove upozoreno je da bude na oprezu - saopšteno je iz Gradske uprave.

Šef Odsjeka Civilne zaštite Banjaluka Željko Katić je kazao da nema opasnosti od većeg rasta vodostaja Vrbasa i Vrbanje i da prijete jedino bujični potoci.

- Pratimo teren i angažovali smo sve dežurne ekipe - istakao je Katić i dodao da imaju dovoljno opreme, čamaca i mehanizacije.

I Šamac je zbog najavljenih kiša u pripravnosti, a načelnik Savo Minić kaže da je za sada sve pod kontrolom.

- Imali smo manji pljusak i grad. Intervenisala je protivgradna zaštita i, srećom, nema štete - kazao je Minić.

I šamačka Civilna zaštita nije dobro opremljena.

- Nedostaje nam čamaca, opreme i mehanizacije, koju moramo nabaviti u idućem periodu - kazao je Minić i naveo da je u toku izgradnja nasipa na Bosni.

Vremensku prognozu pomno prate i u Doboju, gdje je juče prva jača kiša mobilisala ekipe Civilne zaštite. Iz ove ustanove su ponovo upozorili da im nedostaju čamci, ljudstvo i terenska vozila.

Šef Odsjeka Civilne zaštite u Prijedoru Dušan Vranješ je istakao da prate stanje na terenu zbog žutog meteoalarma, koji je proglašen za njihovo područje.

- Ovaj nivo padavina ne predstavlja opasnost, jer je vodostaj nizak. Civilna zaštita raspolaže svim resursima koje ima grad i koji veoma brzo mogu da budu stavljeni u funkciju i da zaštite stanovništvo - rekao je Vranješ.

Iako predstavnici civilnih zaštita uvjeravaju građane da nema razloga za paniku, mnogi stanovnici, koji se još nisu oporavili od prošlogodišnjih poplava, strahuju od svake jače kiše.

 

Vremenska prognoza

Dežurni meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić kaže da se na zapadu RS danas poslijepodne očekuje od 30 do 50 litara po metru kvadratnom, a negdje i do 70 litara. Pljuskovi će tokom dana zahvatiti i Hercegovinu, sarajevsko-romanijsku regiju i Semberiju. Osim pljuskova stiže i nagli pad temperature.

Portparol Uprave Civilne zaštite RS Željko Stojanović je rekao da treba pratiti vremenske prilike i pripremiti se, ali da situacija nije za paniku.

Narandžasti meteoalarm

- Opasni vremenski uslovi

- Jaka kiša i vjetar

- Može se očekivati materijalna šteta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana