Солидарност одбило више од 1.000 радника

Данијела Стоканић
Солидарност одбило више од 1.000 радника

Бањалука - Више од 1.000 радника у Српској ослобођено је на њихов захтјев плаћања посебног доприноса за Фонд солидарности за лијечење и дијагностику обољења, стања и повреда дјеце у иностранству.

У Фонду солидарности су истакли да радници имају могућност да упуте захтјев Управном одбору овог Фонда за ослобађање од плаћања доприноса за солидарност, који износи 0,25 одсто од нето плате радника.

- Овај захтјев треба да садржи податке попут имена и презимена радника, његов потпис, јединствени матични број, као и назив, ЈИБ и адресу послодавца - рекла је вршилац дужности директора овог фонда Јасминка Вучковић.

Додала је да Фонд солидарности послодавцима упућује обавјештење о ослобађању запосленог од уплаћивања посебног доприноса за солидарност, након чега су послодавци дужни да поступе у складу са обавјештењем.

О овој процедури се грађани, подсјетила је Вучковићева, могу информисати путем интернет странице Фонда здравственог осигурања РС, гдје су доступна сва акта, стање на рачунима, као и друге информације у вези са његовим радом.

Осим захтјева радника за ослобађање од обавезе уплаћивања доприноса за солидарност, на адресу Фонда су до сада стигла и два за лијечење дјеце у иностранству.

Један од захтјева је за лијечење дјечака Александра Гајића из Зворника у њемачкој клиници, који је позитивно ријешен, док је други захтјев, каже Вучковићева, тренутно на разматрању.

- У редовном смо контакту са Александровом породицом, која нас информише о здравственом стању дјечака, а контактирали смо и са клиником у Њемачкој у којој се лијечи и затражили да нас обавјештавају о протоколу лијечења, плановима даљег лијечења и слично - истакла је Вучковићева.

Навели су да ће новац за лијечење Александра бити уплаћиван сукцесивно, односно у складу са фазама лијечења и на основу испостављених рачуна.

На рачунима Фонда солидарности, који је са радом почео прије мјесец, закључно са 30. јануаром било је 1,69 милиона марака.

Из хуманитарне организације "Будимо људи" поручили су родитељима дјеце којима је препоручено лијечење у иностранству да се прије него што покрену било какве активности за прикупљање донација, обрате Фонду здравственог осигурања и Фонду солидарности.

Пуњење Фонда

Осим од радника, Фонд солидарности пуниће се и из буџета РС, одакле ће бити издвајано 0,025 одсто од остварених пореских и непореских прихода у претходној финансијској години умањених за износ доприноса за социјално осигурање, а исти проценат од прихода издвајаће и локалне заједнице. Посебан допринос за солидарност иде на терет буџетских корисника, јавних предузећа, установа, органа управе, управних организација у износу од пет одсто цијене купљеног службеног аутомобила, осим возила МУП-а и здравствених установа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана