Солак: Ситуација у ФБиХ се стабилизује, нема даље евакуације становништва

Anadolija
Солак: Ситуација у ФБиХ се стабилизује, нема даље евакуације становништва

Сарајево - Ситуација у Федерацији Босне и Херцеговине се поприлично стабилизовала након јучерашњег невремена и данас нема потребе за евакуацијама људи, потврдио је Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите.

“Јуче смо цијели дан били на терену и радило се на евакуацији и транспорту људи, те пребацивању дијела воде, односно испумпавање са појединих локација. Данас је стање много боље”, каже Солак за агенцију Анадолија.

Вода са већине поплављених локација се повукла.

“Сада ћемо видјети да уклонимо сво блато, муљ и воду из објеката који су остали. Тако да ће се највише радити са пумпама за избацивање воде. Видјећемо још ово што се тиче неких саобраћајница гдје је већ дошло до одрона. То већ раде колеге из кантоналних и опћинских служби који су ангажовани на одржавању путних саобраћајница”, истиче Солак.

Можемо рећи, наводи, да је дио средње Босне највише страдао од посљедица јучерашњег невремена, прије свега, подручје Кисељака, Бусоваче и Зенице.

“Оно што је добро и што треба нагласити јесте да нисмо имали повријеђеног становништва нити нежељених много већих посљедица. Штете је било. Можда је рано још говорити о самим штетама. Али, ће свакако то радити локалне комисије за процјену штета и онда ћемо видјети шта даље”, наглашава Солак.

Директор Федералне управе цивилне заштите каже да су надлежне службе адекватно одговориле на невријеме.

“Јуче и прекјуче су све службе биле ангажоване. Од петка када је кренуло обавјештавање за предстојеће невријеме са јаким југом, јаким вјетром и јаком кишом смо у сталној координацији. Све су службе биле упознате, све су службе биле на терену и уредно су одговарале на ове све ситуације које су се десиле. Тако да не можемо рећи да је некога изненадило или било шта. Велики је и масован одговор био на ову ситуацију. Немамо нити иједну агенцију чији је то био посао да није одговорила. Тако да ово је, прије свега, добар и квалитетан одговор. Зато су и избјегнуте много веће посљедице”, истиче Солак.

Наводи како су у сталном контакту са колегама из Хидрометеоролошког завода ФБиХ.

“Тако је и овај вал јаког југа и јаке кише праћен стално. Знали смо све те ствари. Ми ћемо и даље наставити са праћењем. У наредном периоду не очекује нас нека значајнија киша. То је оно што је битно нагласити. Али, и даље ћемо пратити цјелокупну ситуацију што се тиче невремена, па ћемо видјети даље. Било је топљење снијега, падала је киша. Мислим да је то све заустављено. Сада само треба видјети што се учинило да се направи једна квалитетна процјена и да се помогне људима који су били угрожени невременом”, наглашава Солак.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана