Социјална потврда из џепа извлачи и 100 КМ

Милијана Латиновић
Социјална потврда из џепа извлачи и 100 КМ

Бањалука - Грађани Републике Српске потврду којом доказују да их издржава друго лице добиће бесплатно у Бијељини, за 20 марака у Бањалуци, док за исти документ у Градишци или Приједору треба да плате чак 100 КМ.

Са папреним цијенама овог документа недавно се сусрела и породица Владимира Ћерића из Градишке који већ три године ради у Њемачкој. Од плате коју заради у иностранству издржава незапослену супругу и сина који станују у Градишци.

- Да би остварио право на враћање пореза у Њемачкој, као страни држављанин, потребан ми је документ којим доказујем да супруга нема никаква примања. У Центру за социјални рад у Градишци су ми рекли да се та потврда плаћа 100 КМ. Нисам могао да вјерујем да толико кошта обични папир - рекао је Ћерић. Истиче да су му у Центру објаснили да одлуку о цијени ове потврде доноси Скупштина општине.

- Жалосно је што код нас све институције гледају само како ће од поштеног човјека узети новац - рекао је Ћерић.

У Центру за социјални рад у Градишци кажу да овај документ издају на захтјев оног који издржава друго лице.

- Потврду издају у текућој години за претходну и од документације, осим захтјева, потребне су личне карте даваоца и корисника издржавања, као и доказ о уплати накнаде у износу од 100 КМ - навели су у овом центру.

Одборник у Скупштини општине Градишка Марко Шукало каже да је ријеч о потврди коју издају искључиво лицима која су запослена у иностранству и која на основу те потврде остварују одређене бенефите.

- Морамо разумјети да је рецимо Бањалука много већа средина од Градишке и да се буџет за социјална давања много лакше пуни, па је нереално поредити цијену у ове двије локалне заједнице - рекао је Шукало.

Приједорчани којима затреба ова потврда неће проћи ништа боље од Градишчана.

- Увјерење за издржавање чланова уже породице у матичној држави у сврху пореских олакшица у иностранству, гдје се особа налази на привременом раду плаћа се 100 КМ - навели су у приједорском Центру за социјални рад.

Бањалучани ће за ово увјерење на шалтеру у Градској управи морати издвојити пет пута мање новца.

- Такву потврду издаје општински орган управе, за коју је у Бањалуци потребно уплатити таксу од 20 марака - навели су у бањалучком Центру за социјални рад.

У бијељинском Центру за социјални рад не воде евиденцију о издржавању чланова домаћинства, па овај документ издаје Градска управа.

- Потврда да је неко издржавано лице може се добити на шалтеру Градске управе и не кошта ништа - рекли су у бијељинској Градској управи.

Предсједник Удружења родитеља са четворо и више дјеце "Четири плус" Јован Радовановић истиче да је ово само један од примјера колико је систем у којем живимо неуређен.

- Срамота је да некоме ко издржава друго лице документ којим то доказује буде наплаћен 100 марака. Такав документ би требало да буде бесплатан - рекао је Радовановић.

За извјештај социјалног радника 50 КМ

У Центру за социјални рад у Приједору кажу да осим потврде да је неко издржавано лице издају и социјалну анамнезу.

- Ријеч је о извјештају социјалног радника којим се доказује статус и положај породице у сврху остваривања олакшица при рјешавању статуса породице и тај документ се плаћа 50 марака - навели су у овом центру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана