Snježni topovi nada za skijaše

Milijana Latinović
Snježni topovi nada za skijaše

Banjaluka - Blaga zima i temperatura u plusu, koja se prema prognozama meteorologa očekuje na Balkanu, mogla bi ugroziti predstojeću zimsku sezonu, a u ski-centrima strahuju da će "zelene" staze rastjerati skijaše.

Meteorološki portal "Accunjeather" objavio je prognozu za predstojeću zimu, prema kojoj se na Balkanu očekuju više temperature od prosječnih za taj period, te veoma malo snijega. Meteorolozi su naveli da će sjeverna Evropa i Velika Britanija biti pogođene padavinama i olujama, ali da će snježno nevrijeme, između ostalog, zaobići Balkansko poluostrvo.

- U dijelovima Portugalije i Španije u decembru su mogući jaki vjetrovi, ali će sezona biti u znaku visokih temperatura, znatno viših nego inače. Toplota će se prenijeti i na Balkan, gdje će zima biti toplija nego što je to uobičajeno, što će se negativno odraziti na skijašku sezonu - navedeno je u prognozi ovog meteorološkog portala. 

U ski-centrima u Srpskoj ističu da privode kraju pripreme za predstojeću zimsku sezonu, ali da sve nade polažu u vremensku prognozu i dodaju da bez "minusa" nema ni skijanja.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog društva "Ljubijski rudar" u Prijedoru Božo Grbić kaže da su očekivanja od ove sezone velika, s obzirom na to da planiraju otvoriti novu stazu, te da strahuju samo da im vrijeme ne pomrsi planove.

- Brinu nas najavljene prognoze koje predviđaju natprosječno toplu zimu. To nije dobro. Čak i da nema snijega, pravili bismo vještački, ali temperatura mora biti niža od minus tri stepena za vještačko osnježavanje. Planirali smo da pustimo u pogon stazu "Mrakovica dva" dužine 830 metara, kapaciteta 1.200 skijaša na sat, čime bi skijalište "Kozara" prvi put radilo u punom kapacitetu - rekao je Grbić.

Istakao je da je na Kozari sve pripremljeno za vještačko osnježavanje, te da bi idealno bilo da padne barem 15 centimetara snijega i da se živa u termometru spusti kako bi vršili vještačko osnježavanje.

U Olimpijskom centru "Jahorina" ističu da bi najpoželjnije bilo da bude dovoljno snijega, koji će posjetiocima omogućiti uživanje u zimskoj idili.

- Predstojeću zimsku sezonu "Jahorina" dočekuje sa kompletno izgrađenim i završenim sistemom za vještačko osnježavanje, kojim će biti povezano cijelo skijalište sa 40 lansera i 20 topova. Na samom vrhu planine izgradili smo i vještačko jezero od 75.000 kubnih metara koje će služiti i ljeti i zimi i koje će prirodnim padom osnježavati jahorinske staze. Za duže zadržavanje snijega postavljeno je više od 1.030 metara vjetrosistema - naveli su u OC "Jahorina".+++

Klimatske promjene

Klimatolog i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci Goran Trbić ističe da se klima promijenila i da je taj trend zahvatio cijeli region jugoistočne Evrope, pa tako i naše krajeve. 

- Ove vremenske promjene posljedica su povećanja efekta staklene bašte. Na sjeverozapadu RS već je došlo do povećanja prosječne godišnje i sezonske temperature za 1,5 stepeni na godišnjem nivou, te je premašila 12 stepeni. Najmanje povećanje je na prostoru istočne Hercegovine u planinskom djelu, gdje je prosječna godišnja temperatura porasla za pola stepena - rekao je Trbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana