Сњежни топови нада за скијаше

Милијана Латиновић
Сњежни топови нада за скијаше

Бањалука - Блага зима и температура у плусу, која се према прогнозама метеоролога очекује на Балкану, могла би угрозити предстојећу зимску сезону, а у ски-центрима страхују да ће "зелене" стазе растјерати скијаше.

Метеоролошки портал "Аццуњеатхер" објавио је прогнозу за предстојећу зиму, према којој се на Балкану очекују више температуре од просјечних за тај период, те веома мало снијега. Метеоролози су навели да ће сјеверна Европа и Велика Британија бити погођене падавинама и олујама, али да ће сњежно невријеме, између осталог, заобићи Балканско полуострво.

- У дијеловима Португалије и Шпаније у децембру су могући јаки вјетрови, али ће сезона бити у знаку високих температура, знатно виших него иначе. Топлота ће се пренијети и на Балкан, гдје ће зима бити топлија него што је то уобичајено, што ће се негативно одразити на скијашку сезону - наведено је у прогнози овог метеоролошког портала. 

У ски-центрима у Српској истичу да приводе крају припреме за предстојећу зимску сезону, али да све наде полажу у временску прогнозу и додају да без "минуса" нема ни скијања.

Предсједник Планинарско-скијашког друштва "Љубијски рудар" у Приједору Божо Грбић каже да су очекивања од ове сезоне велика, с обзиром на то да планирају отворити нову стазу, те да страхују само да им вријеме не помрси планове.

- Брину нас најављене прогнозе које предвиђају натпросјечно топлу зиму. То није добро. Чак и да нема снијега, правили бисмо вјештачки, али температура мора бити нижа од минус три степена за вјештачко осњежавање. Планирали смо да пустимо у погон стазу "Мраковица два" дужине 830 метара, капацитета 1.200 скијаша на сат, чиме би скијалиште "Козара" први пут радило у пуном капацитету - рекао је Грбић.

Истакао је да је на Козари све припремљено за вјештачко осњежавање, те да би идеално било да падне барем 15 центиметара снијега и да се жива у термометру спусти како би вршили вјештачко осњежавање.

У Олимпијском центру "Јахорина" истичу да би најпожељније било да буде довољно снијега, који ће посјетиоцима омогућити уживање у зимској идили.

- Предстојећу зимску сезону "Јахорина" дочекује са комплетно изграђеним и завршеним системом за вјештачко осњежавање, којим ће бити повезано цијело скијалиште са 40 лансера и 20 топова. На самом врху планине изградили смо и вјештачко језеро од 75.000 кубних метара које ће служити и љети и зими и које ће природним падом осњежавати јахоринске стазе. За дуже задржавање снијега постављено је више од 1.030 метара вјетросистема - навели су у ОЦ "Јахорина".+++

Климатске промјене

Климатолог и декан Природно-математичког факултета у Бањалуци Горан Трбић истиче да се клима промијенила и да је тај тренд захватио цијели регион југоисточне Европе, па тако и наше крајеве. 

- Ове временске промјене посљедица су повећања ефекта стаклене баште. На сјеверозападу РС већ је дошло до повећања просјечне годишње и сезонске температуре за 1,5 степени на годишњем нивоу, те је премашила 12 степени. Најмање повећање је на простору источне Херцеговине у планинском дјелу, гдје је просјечна годишња температура порасла за пола степена - рекао је Трбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана