Снага и челична воља оружје кадета

Данијела Стоканић
Снага и челична воља оружје кадета

Бањалука - Безброј трбушњака, скокова удаљ, вишекилометарска пјешачења под тешком опремом, маршеви дању и ноћу и друге вјежбе на неприступачном терену само су дио теста психофизичке издржљивости, који је положило 224 кадета са жељом да служе становницима Српске и Брчко дистрикта.

Ријеч о 19. до сада највећој класи кадета, који су јуче у присуству министра унутрашњих послова Драгана Лукача потписали уговор за обуку у Полицијској академији.

Ових 224 будућих полицајаца, међу којима се обучава њих 12 за потребе Брчко дистрикта, физичком спремношћу, јаком менталном снагом и вољом издвојило се међу више стотина кандидата који су се пријавили на конкурс, расписан почетком године. Према њиховим ријечима, за вријеме припрема, а и провјера, било је много тешких сати, али стиснули су зубе одлучни да успију. Један од њих је и Маристела Драговић из Источног Сарајева, која каже да је много фактора утицало на то да изабере овај позив.

- Прије свега, лакша могућност запослења и напредовања. Динамика полицијског посла је нешто што ме одувијек привлачи. Можда је на све то утицало и то што сам одрасла уз полицајца, који свако јутро на посао иде уз велику дозу љубави и професионалности - казала је Драговићева.

Полицијска униформа одувијек је привлачила и Приједорчанина Немању Кљајића. Сигуран посао, те жеља да помогне био је и његов мотив за упис на академију.

Да сваки кадет који заврши обуку на Полицијској академији аутоматски добија посао у МУП-у Српске потврдио је и Лукач, који им је пожелио добродошлицу.

- Наш циљ је подмлађивање кадрова у МУП-у РС, као и омогућавање права на пензију оним полицајцима који су испунили услове за то - казао је Лукач.

Према ријечима шефа Полиције Брчко дистрикта Горана Писића брчанска полиција већ двије године шаље кадете на основну обуку у Управу МУП-а РС за полицијско образовање.

- Прошле године смо имали осам кадета који су већ интегрисани у Полицију Брчко дистрикта - казао је Писић.

Обука

Начелник Управе за полицијско образовање Миле Шикман рекао је да ће обука трајати 13 мјесеци и да ће у том периоду кадети стећи теоријско, али и практично знање.

- Након сваке од фаза обуке кадети полажу завршни испит, а сваки је и елиминациони - рекао је Шикман.

Он је истакао да је обука сложена и комплексна, али као таква и најбоља гаранција да МУП РС има полицајце који могу одговорити задацима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана