Sna nema dok Sava nadolazi

Dejan Jovičić, Milijana Latinović
Sna nema dok Sava nadolazi

Srbac, Gradiška - Nivo vodostaja Save u stalnom je porastu, a mještani Gradiške i Srpca, koji već noćima nemaju sna i sa strahom i zebnjom iščekuju najavljeni vodeni talas iz Jasenovca, ističu da nivo rijeke nikada nije bio veći.

Vodostaj Save kod Srpca u utorak je iznosio 987 centimetara, što je 47 centimetara iznad kote proglašenja vanrednih mjera odbrane od poplava.

Najteža situacija je u Kobašu, gdje je poplavljeno pet domaćinstava, dok je zaplavljeno oko desetak kuća, a još 20 je direktno ugroženo. Na udaru Save je i porodica Konjuhovac, kojoj je voda već poplavila dvorište i pomoćne objekte.

- Svakog časa voda može ući u kuću. Nije me strah za nas odrasle, ali imam unuče, a i snaha je trudna - rekla je mještanka Zlata Konjuhovac.

Ugrožena područja u utorak su obišli premijerka RS Željka Cvijanović i načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević. Cvijanovićeva je rekla da su u proteklom periodu uložena tri miliona KM u sistem odbrane od poplava u Srpcu, te da je u narednom periodu planirano ulaganje od sedam miliona maraka.

- Vlada RS će uskoro izaći sa programom podrške da bi se pokrili troškovi koje su opštine imale na infrastrukturi, a planiraćemo i pomoć za poplavljena domaćinstva i uništene usjeve. Mislim da ćemo već sutra na sjednici donijeti određene mjere - rekla je Cvijanovićeva.

Dragosavljević je istakao da je najvažnije što nema životno ugroženih lica.

- U saradnji sa spasilačkim timom civilne zaštite dostavljamo stanovništvu vreće sa pijeskom i čizme i pomažemo u iseljavanju stoke - rekao je on.

Na ugroženom području u Kobašu od utorka dežura i jedna spasilačka jedinica Republičke uprave civilne zaštite, kao i mobilna ekipa Policijske stanice sa čamcem. Očekuje se da će vodostaj Save u ovom naselju biti povećan zbog dolaska velikog vodenog talasa iz pravca Jasenovca, zbog čega su članovi Štaba za vanredne situacije u stalnom kontaktu sa mještanima i priskaču im u pomoć. Ekipa srbačkih vatrogasaca dežura na vrbasko-savskom nasipu, gdje je situacija za sada pod kontrolom.

Vodostaj Save u Gradišci u  utorak je dostigao rekordnih 870 centimetara i tako premašio vrijednost iz 2014. godine.

Mještanin naselja Vrbaška Mile Ćelić kaže da za svojih sedamdeset ljeta nije upamtio da je nivo Save ikada bio veći.

- Šta da vam kažem, baba i ja smo sami. Stavljam pijesak u vreće i redam oko kuće. Izdaje me snaga, a ne mogu sjediti i čekati. Rijeka stalno nadolazi, uđe li u kuću, nama nema spasa. Štala je već puna vode, ne znam šta ću sa stokom. Noćima oka sklopili nismo - kazao je Ćelić.

Šef Odsjeka za civilnu zaštitu ove opštine Slobodan Knežević rekao je da je situacija ozbiljna, s obzirom na konstantan rast Save i najavljeni vodeni talas.

- Srećna okolnost je što retenzije u Hrvatskoj još imaju kapacitet da mogu da prime određenu količinu vode, tako da pretpostavljam da vodeni talas neće biti u tom obimu kod nas, kao što se najavljuje - kaže Knežević i dodaje da su ekipe civilne zaštite na terenu i pružaju pomoć stanovništvu u 40 zaplavljenih domaćinstava.

Zbog izlivanja Save u Gašnici obustavljen je saobraćaj za putnička vozila na putu Kozarska Dubica - Gradiška.

U Prijedoru su i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava, a pojavila su se i četiri klizišta.

Na području Kozarske Dubice situacija je dosta povoljnija, zbog čega je načelnik opštine Radenko Reljić donio odluku o prestanku vanredne situacije.

Na području Kostajnice su se, usljed obilnih padavina, pokrenula tri nova klizišta, dok je vodostaj Une u opadanju, pa su i dalje na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

Redovna odbrana od poplava od utorka je na snazi i za područje Semberije, jer se Sava izlila u priobalnim područjima u mjesnoj zajednici Novi, gdje je zaplavljeno oko 300 hektara poljoprivrednog i zemljišta pod šumom.

Vodostaj Trebišnjice takođe je u porastu, a voda se dijelom izlila na priobalne puteve u naseljima Rastoci i Rupe.

Plovidba

Kapetanija pristaništa Brčko zabranila je zbog visokog vodostaja Save na području opština Gradiška i Srbac plovidbu za sve učesnike, osim za plovila angažovana na spasavanju. Iz Kapetanije upozoravaju učesnike u plovidbi da na ostalim dionicama rijeke Save plove smanjenom brzinom i sa povećanim oprezom.

"Topola užasa"

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Darko Banjac izjavio je u Donjoj Gradini da je "Topola užasa", koja je zbog vodostaja Save dijelom u vodi, pričvršćena i, za sada, zaštićena pravovremenom reakcijom rukovodstva i zaposlenih te javne ustanove. Banjac je rekao da, ukoliko nivo Save bude rastao, postoji mogućnost da rijeka odnese "Topolu užasa" i najavio da će u narednom periodu Odbor za Donju Gradinu Ministarstvu prosvjete i kulture RS kandidovati projekat i razmotriti mogućnost da ona bude izmještena na višu kotu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana