Смрт недужних беба се не може опростити

Данијела Стоканић
Смрт недужних беба се не може опростити

Бањалука - Бол за 12 бањалучких беба, које су у мају и јуну 1992. године животом платиле цех ратних и политичких сукоба, никада неће престати, а њихово страдање обиљежило је протекли рат и историју Српске.

Поручено је ово јуче са обиљежавања 26. годишњице страдања беба које су умрле у болници у Бањалуци због недостатка кисеоника, који није могао бити допремљен копном због ратних дејстава, а ни ваздушним путем због забране Савјета безбједности УН за летове изнад БиХ.

На бањалучком Новом гробљу служен је парастос, након чега су на спомен-обиљежје “Живот” положени вијенци.

Секретар Удружења “12 беба” и мајка једне бањалучке “звјездице” Жељка Тубић истакла је да овај датум не смије никада  пасти у заборав, јер је то злочин без преседана који се овдје десио.

- Те 1992. године ми мајке ни слутиле нисмо да су наша тек рођена дјеца унапријед била осуђена на смрт, јер су рођена у земљи за коју су свјетски моћници сматрали да у њој живе лоши људи - рекла је Тубићева.

Она је подсјетила да СБ УН није дозволио транспорт кисеоника, иако су знали какав злочин чине и да том својом забраном лета убијају тек рођене бебе.

- Због тога, колико год се трудила да им опростим, јер је то хришћанска врлина, жао ми је, не могу, недужна дјеца се ником не праштају - рекла је Тубићева.

Без свог чеда прије 26 година остала је и Драгослава Јаћимовић из Дервенте, која каже да ју је смрт њене бебе обиљежила за цијели живот.

- Иако имам два сина, увијек осјећам ту празнину, јер ми недостаје на свакој матури, рођендану, слави - казала је Јаћимовићева.

Предсједник РС Милорад Додик поручио је да друштво мора више пажње посветити обиљежавању страдања 12 беба, јер је ријеч о универзалном примјеру нечовјештва, те указати на злочин свјетских моћника прије 26 година.

- Некоме треба цијели живот да скрене пажњу на своје постојање, а бањалучке бебе су обиљежиле вријеме, догађаје и отишле у трајну историју показујући да савременој цивилизацији не треба нечовјештво због којег су умрле неколико дана или седмица након рођења - казао је Додик.

Потпредсједница Владе РС Сребренка Голић истакла је да је тужно враћати се у 1992. годину када је 12 живота нестало јер нису имали кисеоника да би преживјели. 

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да Срби морају јачати јединство, свјесни свог страдања у прошлом вијеку.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић казао је да ће од Савјета безбједности УН бити затражено да један датум прогласи даном 12 беба.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић рекао је да страдање бањалучких беба најбоље свједочи о намјери тадашњег непријатеља и дијела међународне заједнице о томе какву су судбину намијенили српском народу.

Прва беба умрла је 22. маја 1992. године, а до 19. јуна у Бањалуци је умрло 12 беба. Тринаеста беба Слађана Кобас битку за живот изгубила је са 14 година, а четрнаестој беби Марку Медаковићу недостатак кисеоника оставио је посљедице за цијели живот.

Монографија

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић казао је да ће ускоро промовисати монографију о страдању 12 беба.

- Посебна вриједност ове монографије су свједочења мајки бањалучких “звјездица”. Четири мајке су први пут говориле о трагедији коју су доживјеле - рекао је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана