Служен парастос жртвама усташког покоља у Дракулићу

Срна
Служен парастос жртвама усташког покоља у Дракулићу

Бањалука - Код Спомен-костурнице у Дракулићу служен је парастос за 2.300 Срба, које су у само једном дану прије 77 година поклале усташе у овом бањалучком насељу, као и оближњим мјестима Мотике, Шарговац и руднику Раковац.

Служењу парастоса присуствовали су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић, министар правде Антон Касиповић, генерални секретар Владе Републике Српске Синиша Каран, делегација Народне скупштине Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и предсједавајући Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић.

Парастосу, након којег ће бити положени вијенци на Спомен-костурницу и одржани пригодни говори, присуствовали су и представници невладиних организација проистеклих из одбрамбено отаџбинског рата, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ, потомци жртава овог усташког покоља и бројни грађани Бањалуке.

Окупљенима ће се обратити предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Претходно је у Спомен-храму Светог великомученика Георгија у Дракулићу служена Света литургија.

Усташе су у рано јутро 7. фебруара 1942. године извршиле покољ над Србима у бањалучким селима Дракулић, Мотике, Шарговац и руднику Раковац, а, према до сада прикупљеним званичним подацима, убијено је најмање 2.300 људи, међу којима и 551 дијете.

Под командом натпоручника Јосипа Мишлова и фра Вјекослава Филиповића из такозваног "Тјелесног здруга Анте Павелића", усташе из Загреба и Бањалуке убијале су Србе без иједног испаљеног метка - сјекирама, ножевима и крамповима.

У роману "Дракулићи" покојног бањалучког новинара Јована Бабића, који је годинама истраживао овај злочин, истиче се да покољ над српским становништвом у селима око Бањалуке 1942. године представља геноцид.

План покоља, прије кога су чак потровани пси у тим селима - да не би најавили долазак усташа, разрадио је стожерник за Хрватску крајину Виктор Гутић заједно са фратром Николом Билогривићем, док се по монструозности злочина истакао злогласни фра Филиповић, наводи се у овом роману.

У документима, чак и оним из усташких извора тадашње Независне Државе Хрватске, наведено је да је злочин у овим бањалучким насељима био највећи покољ учињен у само једном дану.

Први споменик жртвама овог покоља подигнут је 1965. године, а од 1991. године сваке прве недјеље прије годишњице страдања служи се парастос у насељу Дракулић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана