Služen parastos za 12 stradalih beba

Srna
Služen parastos za 12 stradalih beba

Banjaluka - Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća kod spomenika 12 beba na Novom groblju u Banjaluci danas je obilježeno 26 godina od stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka zbog nedostatka kiseonika koji nije mogao biti dopremljen ovoj zdravstvenoj ustanovi kopnom zbog ratnih djestava i zbog zabrane Savjeta bezbjednosti UN za letove iznad BiH.

Sekretar Udruženja “12 beba” Željka Tubić rekla je novinarima da Udruženje u radu ima podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović i ministarstava.


“Uvjerena sam da će u narednom periodu nešto biti pokrenuto u vezi sa ostvarivanjem naših prava, jer smo mi kao majke stradale djece koje čine ovo Udruženje nemoćne da tužimo Savjet bezbjednosti UN”, istakla je Tubićeva.

Dragoslava Jaćimović iz Dervente, majka jedne od preminulih beba, rekla je novinarima da se porodila u Prnjavoru i da je njena beba bila prebačena u Banjaluku, ali je, nažalost, preminula 5. juna 1992. godine.

“Jako su bili bolni trenuci saznanja da mi je beba preminula. Prije nego što će moja beba preminuti bilo je apela da se dostavi kiseonik u Banjaluku, ali od toga nije bilo ništa”, kaže Jaćimovićeva.

Ona je navela da i danas osjeća veliko ogorčenje prema onima koji snose odgovornost za stradanje 12 beba.

“Osim toga što danas imam dva sina, uvijek osjećam tu prazninu, jer mi uvijek nedostaje to dijete na svakoj maturi, rođendanu, slavi jer mi nije kompletna porodica”, poručila je Jaćimovićeva.

Cvijeće su položili roditelji 12 beba, predstavnici republičke i banjalučke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida Republike Srpske, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Poštu banjalučkim bebama danas će kod spomen-obilježja “Život” odati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Milenko Savanović.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna 1992. u Banjaluci je umrlo 12 beba, koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobas bitku za život izgubila je sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

Povodom 26 godina od ove velike tragedije za srpski narod, Organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Banjaluka rekonstruisala je spomen-obilježje “Život” koji je podignut u znak sjećanja na “12 zvjezdica”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana