Službenici u RS dobro osposobljeni

Agencije
Službenici u RS dobro osposobljeni

Sarajevo - Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je danas u Sarajevu da su službenici u lokalnoj upravi u Srpskoj dobro osposobljeni, ali da je dobra i svaka nova obuka, prenose agencije.

- Službenici u Republici Srpskoj su poprilično obučeni. Međutim, to je do sada bilo ostavljeno lokalnim zajednicama, a sada pokušavamo to sistematizovati i napraviti zajedničku priču - da svima omogućimo jednak pristup - istakla je Rešićeva.

Rešićeva, koja je u Sarajevu prisustvovala dodjeli sertifikata službenicima za mlade i mladima iz BiH koji su završili obuku u okviru inicijative “Opštine naklonjene mladima”, podsjetila je da je u Srpskoj 2010. godine usvojena Strategija za obuku službenika u jedinicama lokalne samouprave.

Ona je navela da je u Srpskoj, uz pomoć UNDP-a, obuka za službenike, koja se odnosi na upravni postupak i matične knjige, obavljena na području Istočne Ilidže, Bijeljine, Trebinja i Banjaluke.

Rešićeva je naglasila da je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Srpske otvoreno za saradnju i sa nevladinim organizacijama i svim strateškim partnerima, da već radi sa UNDP-om, švajcarskim, švedskim i norveškim partnerima i da će ta saradnja biti intenzivirana 2013. godine.

Ona je novinarima rekla da je neophodna zajednička borba kako bi se smanjio broj onih koji “rade na crno”, navodeći da se upravo Zakonom o volontiranju, koji je Srpska nedavno usvojila, ide tim koracima.

- Rad na crno nije dobar ni za državu, ni za mlade, zato se moramo zajednički boriti i otvoriti vrata mladima. Moramo dati mladim ljudima šansu da se dokažu i pokažu - poručila je Rešićeva.

Ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan istakao je da je značajno da su se u BiH sistemski počela rješavati pitanja mladih, napominjući da već par godina oba entiteta imaju zakone o mladima.

Kaplan je istakao da je ministarstvo na čijem je čelu preduzelo aktivnosti kako bi se u njegov naziv dodala i riječ “za mlade”, navodeći da su izmjene upućene u parlamentarnu proceduru, ali da se zbog političkih dešavanja to malo duže nalazi u federalnom parlamentu.

Navodeći da je u okviru Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH “uveden novi transfer od 200.000 KM za mlade”, Kaplan je rekao da se aktivnosti mladih prate kroz mnoga federalna ministarstva.

On je poručio da mladima treba dati podstreka i ohrabrenja, ali i da oni sami moraju vjerovati u sebe i pozitivno gledati na situaciju.

Koordinator Instituta za razvoj mladih “Kult” Nejra Kadić navela je da je početkom godine počela obuka službenika za mlade iz 13 lokalnih zajednica u BiH, a da su danas, nakon četiri modula, dobili sertifikate za uloženi trud i angažman koji su pokazali.

- Ovo će za lokalnu upravu značiti mnogo jer su službenici obučeni za rad sa mladima, kako da dođu u kontakt sa njima i da prave mehanizme politike prema mladima i implementiraju zakone o mladima - napomenula je Kadićeva.

Predstavnik Savjeta mladih iz Rogatice Siniša Janković, koji je danas dobio sertifikat, rekao je da će mu znanje koje je stekao tokom ovog projekta pomoći u daljem radu sa mladima, jer je naučio mnogo - od pisanja projekata, komunikacije, na koji način pristupiti određenim problemima i kako ih riješiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana