Slobodan Vuković iz Laktaša postao prvi rendžer u OS BiH

Vedrana Kulaga
Slobodan Vuković iz Laktaša postao prvi rendžer u OS BiH

Banjaluka - Među hiljadama vojničkih košulja u Oružanim snagama BiH jedna je posebna, jer njen lijevi rukav uz amblem Trećeg pješadijskog RS puka, krasi oznaka "Ranger". Ponosni vlasnik košulje je Slobodan Vuković iz Laktaša, koji je da bi došao do nje 61 dan prolijevao litre znoja prolazeći najtežu obuku u životu.

Dvadesetsedmogodišnji pripadnik Oružanih snaga postao je prvi sertifikovani rendžer u BiH. Rendžerski kurs završio je prije nekoliko dana u prestižnoj Rendžerskoj školi američke vojske u bazi "Fort Bening" u saveznoj državi Džordžija. Uslov da krene na paklenu obuku preko okeana bila je izuzetna fizička sposobnost i vrhunsko poznavanje engleskog jezika.

- Prva selekcija bila je na nivou brigade i od nas 40 u Oružanim snagama BiH ostalo nas je deset. Imali smo dvije sedmice obuke sa američkim rendžerima, koji rade u Ambasadi SAD u BiH i na kraju su izabrali nas trojicu. To je bila viza za Džordžiju - priča Vuković za "Glas Srpske".

Džordžiju će pamtiti kao zemlju u kojoj je savladao surove prepreke, pobijedio dane bez hrane i noći bez sna. U početku je dijelio sudbinu sa 375 kandidata iz svih krajeva svijeta. Obuka je obavljana u tri kampa - od taktike preko planina Džordžije do močvarnih predjela Floride.

- Obuka je koncipirana tako da testira vojnika u stresnim situacijama. To uključuje nespavanje, jeli smo kasno noću, a onda cijelog dana ništa i samo smo pili vodu. Svaki od zadataka koje smo obavljali svakodnevno bio je eliminacioni. Kandidati su otpadali i 60 dana nakon početka obuke, iako su već prošli najteži dio. Morali smo biti jači mentalno nego fizički - ističe Vuković.

Spominjući nateže trenutke prisjeća se jedne od poodmaklih faza, kada je tijelo već bilo izmoreno, a on izgubio skoro deset kilograma.

- Sa svakom novom fazom teret na leđima se povećava, a taj ruksak je skoro 90 odsto vremena na leđima. Bio je težak od 40 do 60 kilograma - priča Vuković.

Dnevno su znali da budu na "mukama" više od 20 časova.

- Dolazili smo sa obuke kasno noću, a budili se oko pola pet. Od rezultata je zavisilo koliko spavamo i koliko ćemo vremena imati za jelo. Spavanje i jelo bili su zadnji na ljestvici - kazao je Vuković.

Posebno mjesto u sjećanju zauzima spuštanje niz vrletne planine, sa kojih nosi najljepše slike.

- Imaju prelijepe planine sa kojih spuštanje traje tri ili četiri dana, a posebno je iskustvo noću. Planina je iznad grada, tako da se 100 do 200 metara ništa ne vidi, a u daljini su svjetla grada - rekao je Vuković.

Nadljudska upornost vratila je sve laktaškom rendžeru. Našao se u društvu besmrtnih, koje je brojalo 161 vojnika.

- Došao sam do kraja i postao rendžer. Sada više ništa nije tako teško - kaže Vuković.

Poručuje svima da pođu njegovim stopama.

- Za mladog čovjeka ovo je dokaz da se sve može. Svaki vojnik želi da završi prestižnu obuku i da bude među mnogima onaj koji se izdvaja - rekao je Vuković.

Vojni ataše američke ambasade u Sarajevu pukovnik Skot Miler okačio je na svečanoj ceremoniji u banjalučkoj kasarni "Kozara" rendžerski bedž na Vukovićevu uniformu.

- Tokom cijele obuke držao sam palčeve da bar jedan vojnik iz BiH uspije. Vuković je svaku fazu prošao iz prvog pokušaja i zasluženo je prvi rendžer kojeg imate - rekao je Miler.

Biografija

Slobodan Vuković rođen je u novembru 1988. godine u Novoj Gradišci. Osnovnu školu završio je u Trnu kod Laktaša, a srednju Elektrotehničku školu u Banjaluci. Prije tri godine završio je Fakultet za bezbjednost i zaštitu u Banjaluci i dobio zvanje diplomirani pravnik za bezbjednost i kriminalistiku. U januaru 2013. započinje sa osnovnom vojničkom obukom, nakon čega u maju iste godine potpisuje ugovor o prijemu o Oružane snage BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana