Слијепа Добојка Наташа Арсеновић срцем види, а рукама ствара бајковиту керамику

Дејан Јовичић
Слијепа Добојка Наташа Арсеновић срцем види, а рукама ствара бајковиту керамику

Србац - Наташа Арсеновић (18) из Добоја, која је слијепа од своје девете године, вјештим рукама на грнчарском колу ствара права умјетничка дјела од керамике.

Наташа већ годину и по израђује грнчарију у умјетничкој радионици академског вајара Драге Хандановића, а својим рукама може створити све што пожели, од посудица и ваза, па све до фигура кућица или животињица.

Ова посебна дјевојка, иако ускраћена за чуло вида, својим прстима и те како добро види, а прави перформанс на грнчарском колу приредила је у четвртак увече публици у србачком Дому културе, на отварању изложбе својих керамичких радова.

Наташа каже да се за технику грнчарства заинтересовала након што је случајно присуствовала једној Хандановићевој радионици, који је увидјевши њен талент одмах предложио часове.

- Моделирала сам разне фигуре, али свака од мојих форми је различита. Никада себи нисам задала циљ да нешто морам урадити, јер не испадне онако како сам планирала. Водим се својим осјећајем, бацим се у размишљање и пустим машти на вољу, а из тога увијек настане нешто ново и другачије - каже Наташа.

Њен ментор Драго Хандановић каже да међу вајарима има доста слијепих особа, али да до сада није наишао на податак да је нека слијепа особа у свијету савладала рад на грнчарском колу, што су му потврдили и на међународним симпозијумима.

- Наташа посједује посебну сензибилност за форме у скулптури. За веома кратко вријеме успјешно је савладала технике грнчарства јер има посебан таленат. Она види срцем и такав осјећај за умјетност се ријетко виђа - каже Драго.

Стручни сарадник Центра за културу и спорт из Српца Стеван Умљеновић рекао је да је изложба Наташиних радова у Српцу прва која је организована изван Добоја, а да ће се поставка у наредном периоду највјероватније преселити у Лакташе и Бањалуку. Заинтересовани грађани изложбу ће моћи погледати у Српцу у наредне двије седмице.

Школовање

Наташа се школује у Заводу за слијепе и слабовиде "Будућност" из Дервенте. Завршила је основну музичку школу и прави је виртуоз на клавиру. Планира да постане физиотерапеут, али истиче да ће наставити да се бави вајарством. Велику захвалност дугује породици која јој је помогла да превазиђе тешку болест због које је остала слијепа и која јој је, како каже, улила снагу да савлада све животне препреке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана