Slavna 16. krajiška motorizovana brigada pronosila slobodu

A. J. R.
Slavna 16. krajiška motorizovana brigada pronosila slobodu

Banjaluka - Polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija" i okupljanjem njenih nekadašnjih pripadnika u Mašićima kod Gradiške, obilježeno je 26 godina od formiranja 16. krajiške motorizovane brigade Vojske RS.

Kroz brigadu, koja je iz Mašića krenula na ratni put, prošlo je 12.000 boraca, 437 je poginulo, a 2.000 je ranjeno. Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije RS Duško Miletić istakao je da je ova brigada bila jedna od najelitnijih jedinica Vojske RS.

- Nemjerljiv je njen ratni doprinos, jer je dolazak ove brigade na ratišta značio oslobođenje i slobodu za taj dio teritorije Srpske - rekao je Miletić.

Poslanik SP-a u Narodnoj skupštini RS i bivši pripadnik ove brigade Nedeljko Milaković istakao je da su Mašići mjesto odakle je 15. septembra 1991. godine brigada krenula u spas srpskog naroda sa područja Hrvatske.

- Znali smo, ako im ne pomognemo, da će završiti kao Srbi koji su stradali u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata. Iako smo izgubili Republiku Srpsku Krajinu, imamo ono najsvjetlije - Republiku Srpsku. Nadam se da će trenutna politička dešavanja u Narodnoj skupštini biti okončana i da ćemo već jednom stati u kraj podjelama. Neprihvatljive su kolektivne kvalifikacije o izdaji. Uvijek trebamo odvojiti pojedince koji su stvarali Republiku i one koji su u ratu bili negdje sa strane - istakao je Milaković.

Vijence su položili savjetnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS general Milan Torbica i nekadašnji pripadnici brigade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana