Славна 16. крајишкa моторизованa бригада проносила слободу

А. Ј. Р.
Славна 16. крајишкa моторизованa бригада проносила слободу

Бањалука - Полагањем вијенаца на спомен-обиљежје погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" и окупљањем њених некадашњих припадника у Машићима код Градишке, обиљежено је 26 година од формирања 16. крајишке моторизоване бригаде Војске РС.

Кроз бригаду, која је из Машића кренула на ратни пут, прошло је 12.000 бораца, 437 је погинуло, а 2.000 је рањено. Предсједник Предсједништва Борачке организације РС Душко Милетић истакао је да је ова бригада била једна од најелитнијих јединица Војске РС.

- Немјерљив је њен ратни допринос, јер је долазак ове бригаде на ратишта значио ослобођење и слободу за тај дио територије Српске - рекао је Милетић.

Посланик СП-а у Народној скупштини РС и бивши припадник ове бригаде Недељко Милаковић истакао је да су Машићи мјесто одакле је 15. септембра 1991. године бригада кренула у спас српског народа са подручја Хрватске.

- Знали смо, ако им не помогнемо, да ће завршити као Срби који су страдали у Јасеновцу током Другог свјетског рата. Иако смо изгубили Републику Српску Крајину, имамо оно најсвјетлије - Републику Српску. Надам се да ће тренутна политичка дешавања у Народној скупштини бити окончана и да ћемо већ једном стати у крај подјелама. Неприхватљиве су колективне квалификације о издаји. Увијек требамо одвојити појединце који су стварали Републику и оне који су у рату били негдје са стране - истакао је Милаковић.

Вијенце су положили савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС генерал Милан Торбица и некадашњи припадници бригаде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана