Слатки гроздови у кошарама крајем мјесеца

Милијана Латиновић
Слатки гроздови у кошарама крајем мјесеца

Бањалука - Први гроздови слатких плодова наћи ће се у кошарама виноградара широм Српске већ крајем мјесеца, а јако сунце и довољна количина падавина пријали су грожђу које је ове године врхунског квалитета.

Према првим процјенама виноградара који се увелико припремају за бербу сочних плодова, година ће бити добра, а на домаћим и иностраним трпезама наћи ће се домаћа вина завидног квалитета.

У сунчаној Херцеговини виногради ће ове године изњедрити велике количине бијелог и црног грожђа изузетне сласти које укус и препознатљив мирис дугују великом броју сунчаних дана. За разлику од сјевера Српске гдје је било много кише, на југу, кажу, падавина је било таман колико треба да не униште овогодишњу бербу.

Власник и енолог у Винарији “Вукоје” Радован Вукоје оцјењује да ће ове године имати велику бербу.

- Најбитније је да је квалитет грожђа сада на највећем могућем нивоу, а ако нас лијепо вријеме послужи и у данима који долазе, берба ће бити веома успјешна. Крајем августа беремо шардоне и пинот. Очекујемо идеалан баланс приноса и квалитета грожђа - рекао је Вукоје и подсјетио да “Подруми Вукоје” грожђе узгајају на око 30 хектара земљишта на два локалитета, Засад поље и Царски виногради.

Додао је да ће овогодишња берба почети десетак дана раније јер је и винова лоза ове године цвјетала раније, а вријеме је било идеално.

Власник требињског подрума “Поповац” Стево Поповац истиче да ће ове године са око 200.000 чокота убрати препуне кошаре квалитетног грожђа.

- Скидање првих гроздова шардонеа почећемо 20. августа, а потом слиједи и берба вранца и жилавке. Очекујемо високе приносе, а оно што је најважније јесте да је грожђе здраво - рекао је Поповац и додао да се већ у прољеће дало наслутити да ће година бити плодоносна.

Доброј берби надају се и у Винарији “Јунгић” из Челинца.

- Стање у винограду је задовољавајуће и надам се да ће тако остати и у наредном периоду. Прво беремо бијеле сорте грожђа - рекао је власник Винарије “Јунгић” Жељко Јунгић и додао да под виноградима има седам хектара.

Највише винограда у Српској засађено је на подручју Херцеговине, а нешто мање површине су у Бањалуци, Челинцу, Прњавору, Градишци и Добоју.

Врхунска вина

Винари у Српској сагласни су да за врхунска вина није пресудна количина, већ квалитет грожђа. Нека од најбољих вина, додају, праве се од свега 250 грама грожђа по чокоту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана