Skromni život srpskog pastira

Dragana Keleč
Skromni život srpskog pastira

Banjaluka - Knjige, ikone, pribor za pisanje, mašina za šivenje, okrpljene cipele, alat, mantije i fotografije iz školskih, studentskih, iskušeničkih, monaških, episkopskih i dana kada je kao patrijarh služio Bogu i srpskom narodu vraćaju najljepše uspomene na patrijarha srpskog Pavla i svjedoče o njegovom skromnom životu.

Od uspomena na pastira srpskog naroda na ovim prostorima satkana je izložba "Svedočim, samo…", koja je sinoć otvorena u galeriji Akademije nauka i umjetnosti RS u Banjaluci. Otvarajući izložbu predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović podsjetio je da je ona upriličena povodom stogodišnjice rođenja i pet godina od smrti blaženopočivšeg patrijarha Pavla.

Izložba, koju je pripremio Muzej Srpske pravoslavne crkve, biće otvorena do 31. marta. Ulazak u galeriju koju krase predmeti koje je svakodnevno koristio patrijarh Pavle izaziva posebne emocije. Poštovanje i spokoj. Fotografije odišu svetošću, a sa njih se pruža patrijarhov blagi pogled. Među prvima koje posjetiocima zapadaju za oko su one iz 1924. godine. Na njima je Gojko Stojčević u školi u Kućancima sa svojim drugovima, prijateljima i rođacima, fotografisan dok nije obukao monašku odjeću u manastiru Blagoveštenje.

O životu patrijarha Pavla svjedoče i tri para cipela. Njih je ručno popravljao alatom koji je dio prikazane zaostavštine. Nije mu bilo teško. Naprotiv. Sve je radio u miru, sa velikom ljubavlju i molitvom, dajući primjer svojim sljedbenicima. Ušici i zakrpe i dalje su vidljivi i svjedoče sa koliko je pažnje i ljubavi sve činio.

- Nije on iz škrtosti sam sebi popravljao cipele i štopao odjeću. To je bio njegov odnos prema nečemu što je materijalno. I sve vrijeme dok je radio, molio se. Smatrao je da je bespotrebno da drugi budu opterećeni njegovim sitnim problemima kao što je popravka cipela - rekao je direktor Republičkog sekretarijata za vjere i jedan od autora izložbe Dragan Davidović.

Na drvenom stoliću šivaća mašina za kojom je patrijarh Pavle sam sebi šio odjeću. Iznad nje visi mala ikona Bogorodice i Isusa Hrista. Autentično prikazan radni kutak. Odmah pored su kuvalo, metlica, presa za povezivanje knjiga koje su nastajale od njegovih rukopisa…

Pogledi odlaze i na ordenja, naprsni krst, oslikana vaskršnja jaja, mantije i svečanu odeždu u kojoj se patrijarha vjernici i danas sjećaju. I svaki od posjetilaca se blago osmijehne, srećan što je živio u vremenu patrijarha Pavla.

"Svedočim, samo..."

Izložba zaostavštine patrijarha Pavla bila je postavljena i u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu od kraja novembra 2014. do polovine januara ove godine. Zaostavština patrijarha Pavla čuva se u manastiru Rakovica, a izložba je nazvana "Svedočim, samo...", prema riječima koje je on često izgovarao i svojim životom potvrđivao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana