Školsko zvono u klupe vraća 134.000 đaka

Danijela Stokanić
Školsko zvono u klupe vraća 134.000 đaka

Banjaluka - Školsko zvono okupiće u ponedjeljak 134.000 đaka jer u školama u Srpskoj počinje nastava u drugom polugodištu, a najavljene niske temperature i snijeg ne bi trebalo da stvore probleme s obzirom na to da su obrazovne ustanove obezbijedile dovoljne količine ogreva.

U školama koje imaju individualno grijanje kažu da su još jesenas nabavili ogrev za cijelu zimu, dok ostale zavise od gradskih toplana koje, za sada, uredno griju.

Da je tako uvjerilo se i Ministarstvo prosvjete i kulture RS koje je poručilo da nastava u svih 187 osnovnih i 93 srednje škole može nesmetano da počne.

- U školske klupe će sjesti oko 92.000 osnovaca i oko 42.000 srednjoškolaca - kazali su u ministarstvu. Dodali su da će proljećni raspust trajati od 2. do 6. aprila, dok se nastava u drugom polugodištu završava najkasnije 22. juna.

- Za učenike završnog razreda osnovne škole nastava će biti završena najkasnije 8. juna. U srednjim školama nastava se završava 14. juna, osim za učenike završnih razreda koji će se s klupama oprostiti 17. maja - istakli su u ministarstvu.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije Ljubana Bajića, sve škole sa ovog područja spremno dočekuju drugo polugodište.

- Od predstavnika svih škola dobio sam informaciju da nastava može da počne - rekao je Bajić.

I u Aktivu direktora banjalučkih osnovnih škola tvrde da spremno ulaze u drugo polugodište.

Predsjednica Aktiva direktora srednjih škola prijedorske regije Valentina Sovilj kaže da bojazni od hladnih učionica nema ni u ovom dijelu Srpske.

-  U svim srednjim školama na području prijedorske regije tokom raspusta su urađene neophodne popravke. Na zahtjev Ministarstva prosvjete razgovarala sam sa kolegama iz drugih škola i oni su mi potvrdili da nema prepreka da nastava počne - rekla je Soviljeva.

I Osnovna škola "Vuk Karadžić" iz Višegrada je nakon radova na toplotnim instalacijama i popravke vrata spremna za početak drugog polugodišta.

- Nastava će se odvijati u uslovima koji su potrebni za normalan rad - rekao je direktor ove škole Momir Radojčić.

U područnom odjeljenju Osnovne škole "Sveti Sava" u Velikoj Rujiškoj kod Novog Grada, zahvaljujući pomoći iz budžeta predsjednika RS Milorada Dodika od 20.000 KM, završena je sanacija i obezbijeđeno centralno grijanje.

Direktorica škole Marina Ovuka rekla je da je u četvrtak, nakon sanacije kotlovnice, pušteno grijanje.

- Naše učenike dočekuju tople učionice - rekla je Ovuka i dodala da su prošlog mjeseca zamijenjeni prozori i urađen dimnjak za centralno grijanje.

Problema sa hladnim učionicama neće imati ni škole iz bijeljinske i dobojske regije, ali ni đaci u Istočnom Sarajevu i Hercegovini, kao ni u dobojskoj regiji.

Vozači, oprez!

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS povodom početka drugog polugodišta apeluje na vozače da povećaju oprez u blizini škola i vrtića.

- Policija će, kao i prethodnih godina, prisustvom u blizini škola te, prije svega, preventivnim djelovanjem spriječiti ugrožavanje djece u saobraćaju - saopšteno je iz MUP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana