Школско звоно у клупе враћа 134.000 ђака

Данијела Стоканић
Школско звоно у клупе враћа 134.000 ђака

Бањалука - Школско звоно окупиће у понедјељак 134.000 ђака јер у школама у Српској почиње настава у другом полугодишту, а најављене ниске температуре и снијег не би требало да створе проблеме с обзиром на то да су образовне установе обезбиједиле довољне количине огрева.

У школама које имају индивидуално гријање кажу да су још јесенас набавили огрев за цијелу зиму, док остале зависе од градских топлана које, за сада, уредно грију.

Да је тако увјерило се и Министарство просвјете и културе РС које је поручило да настава у свих 187 основних и 93 средње школе може несметано да почне.

- У школске клупе ће сјести око 92.000 основаца и око 42.000 средњошколаца - казали су у министарству. Додали су да ће прољећни распуст трајати од 2. до 6. априла, док се настава у другом полугодишту завршава најкасније 22. јуна.

- За ученике завршног разреда основне школе настава ће бити завршена најкасније 8. јуна. У средњим школама настава се завршава 14. јуна, осим за ученике завршних разреда који ће се с клупама опростити 17. маја - истакли су у министарству.

Према ријечима предсједника Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубана Бајића, све школе са овог подручја спремно дочекују друго полугодиште.

- Од представника свих школа добио сам информацију да настава може да почне - рекао је Бајић.

И у Активу директора бањалучких основних школа тврде да спремно улазе у друго полугодиште.

Предсједница Актива директора средњих школа приједорске регије Валентина Совиљ каже да бојазни од хладних учионица нема ни у овом дијелу Српске.

-  У свим средњим школама на подручју приједорске регије током распуста су урађене неопходне поправке. На захтјев Министарства просвјете разговарала сам са колегама из других школа и они су ми потврдили да нема препрека да настава почне - рекла је Совиљева.

И Основна школа "Вук Караџић" из Вишеграда је након радова на топлотним инсталацијама и поправке врата спремна за почетак другог полугодишта.

- Настава ће се одвијати у условима који су потребни за нормалан рад - рекао је директор ове школе Момир Радојчић.

У подручном одјељењу Основне школе "Свети Сава" у Великој Рујишкој код Новог Града, захваљујући помоћи из буџета предсједника РС Милорада Додика од 20.000 КМ, завршена је санација и обезбијеђено централно гријање.

Директорица школе Марина Овука рекла је да је у четвртак, након санације котловнице, пуштено гријање.

- Наше ученике дочекују топле учионице - рекла је Овука и додала да су прошлог мјесеца замијењени прозори и урађен димњак за централно гријање.

Проблема са хладним учионицама неће имати ни школе из бијељинске и добојске регије, али ни ђаци у Источном Сарајеву и Херцеговини, као ни у добојској регији.

Возачи, опрез!

Министарство унутрашњих послова (МУП) РС поводом почетка другог полугодишта апелује на возаче да повећају опрез у близини школа и вртића.

- Полиција ће, као и претходних година, присуством у близини школа те, прије свега, превентивним дјеловањем спријечити угрожавање дјеце у саобраћају - саопштено је из МУП-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана