Школоваћемо угоститеље свјетског ранга

Драгана Орловић
Школоваћемо угоститеље свјетског ранга

Бањалука - Будући кувари, конобари, посластичари и туристички техничари у РС од идуће школске године добиће модернизованије садржаје у стручним предметима, обогаћене свјетским трендовима, а који ће им дати шансу и за брже запослење.

Промјене су, како истичу у Педагошком заводу РС, већ одавно биле неопходне, јер је већина садашњих планова и програма застарјела.

- На постојеће наставне садржаје није се ништа додавало, већ су стари једноставно избачени и убачени нови. Тако неће доћи до додатног оптерећења градивом, предметима или часовима ни ученика, а ни наставника - рекла је просвјетна савјетница и инспекторица за основе предузетништва, економску групу предмета у струкама економија, право и трговина и угоститељство и туризам у Педагошком заводу РС Љиљана Босиочић.

Савременији модули учења очекују, како наглашава, све ученике који идуће године крену у прве разреде у угоститељско-туристичким школама у Српској.

- Млади који одлуче бити школовани кувари или конобари добиће сада шансу да уче методе које се данас користе у познатим и признатим свјетским ресторанима и хотелима, а не да уче неке застарјеле и непримјенљиве лекције - казала је Босиочићева.

Директорица Угоститељско-економске школе у Приједору Валентина Совиљ поручује да је из године у годину све веће интересовање младих да постану кувари или конобари, због чега су нове методе у њиховом школовању и неминовне уколико желимо да постану што конкурентнији на тржишту.

- То су занимања која једноставно морају пратити свјетске трендове, а то већ у великој мјери и успијевамо - сматра Совиљева.

Она је нагласила да се у свим школама мора одустати од "суве" наставе и избацити метода - табла и креда.

- Импровизација и праћење окружења и развоја су кључ успјеха - додала је Совиљева.

Предмети који ће бити измијењени

- Основе туризма и угоститељства за први и други разред - туристички техничар и  први разред занимања конобар, кувар и посластичар,

- Агенцијско и хотелијерско пословање  за први, други, трећи и четврти разред - туристички техничар и изборни предмет - туристички техничар,

- Економика туризма за четврти разред - туристички техничар

- Практична настава    за други, трећи и четврти разред - туристички техничар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана