Школе траже пријемне испите

Драгана Келеч
Школе траже пријемне испите

Бањалука - Због огромних гужви приликом уписа у средње четворогодишње школе РС је потребан нови систем бодовања, увођење мале матуре или пријемних испита како би лакше и објективније биле направљене листе примљених ђака.

- До сада смо често имали прилику да видимо да су родитељима приоритет жеље ученика, док је стварност другачија. Вјерујем да би увођење мале матуре, пријемних испита или новог система бодовања увело ред при уписима - истакла је предсједник Актива директора средњих школа на подручју Приједора Валентина Совиљ.

Совиљева је додала да се очекују и нове законске измјене које ће довести до боље ситуације у цијелом систему образовања.

Директор бањалучке Гимназије Зоран Пејашиновић каже да код њих приликом уписа сваке године аплицира много ђака са 60 бодова, тако да немају проблема са доњом границом, већ са огромним бројем одликаша.

- Свједоци смо да у гимназијама и медицинским школама већ одавно имамо енорман број вуковаца. Због тога се и залажем за увођење квалитетних пријемних испита - истакао је он.

Не требају нам формална рјешења ни формални пријемни који ће се само отаљавати, истиче Пејашиновић, већ је поента, како каже, да буде предузето све како би се добиле квалитетне оцјене и знање.

- Често радимо неке промјене у школству само форме ради, и чему то?! Сада имамо и више вуковаца него што је некада имала цијела СФРЈ - додао је Пејашиновић.

За увођење пријемних испита или новог система бодовања приликом уписа у средње школе залажу се готово сви директори средњих школа у Српској.

У Министарству просвјете и културе РС поручују да се увелико ради на томе да екстерно вредновање буде експериментално уведено у десет одсто основних школа.

- Идућу школску годину искористићемо да обавимо све потребне припреме за експериментално увођење мале матуре од школске 2016/17. године. Када добијемо резултате тог експеримента, опредијелићемо се да ли ћемо уводити доњу границу за упис у средње четворогодишње школе - истакли су у Министарству просвјете и културе РС.

У Србији ће од идуће школске године бити уведен нови систем бодовања приликом уписа у средње школе, а први пут биће уведен уписни праг, па ће ђацима бити потребно најмање 50 бодова уколико желе да упишу четворогодишњу средњу школу. Тиме ће ученици бити више мотивисани да постигну што бољи успјех у основној школи, а истовремено ће се попунити клупе у трогодишњим школама које су из године у годину све празније.

Редослијед

У Министарству просвјете и културе РС кажу да се тренутно редослијед кандидата приликом уписа у средње школе утврђује према укупном броју бодова добијених на основу општег успјеха у основној школи, успјеха из пет предмета значајних за занимање у стручним школама, смјеру у гимназији или одсјеку у умјетничким школама за који кандидат конкурише и на основу резултата остварених на посебном испиту за умјетничке школе.

 

МЕДИЦИНСКА ШКОЛА

Пријављено: 380

Примљено: 224

Вуковци: 70

 

ГИМНАЗИЈА

Пријављено: 324

Примљено: 286

Вуковци: 105

 

 

ЕКОНОМСКА

Пријављено: 113

Примљено: 113

Вуковци: 7

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана