Школе муче празне клупе, родитеље превоз ђака

Милијана Латиновић
Школе муче празне клупе, родитеље превоз ђака

Бањалука - Више од трећине основних школа у Српској нема потребних 18 одјељења, половина их је и без довољног броја ђака у разредима, а бољке осим образовних установа муче и поједине родитеље којима се не измирују трошкови превоза њихових основаца.

Наведено је то у извјештају ревизије учинка “Управљање ресурсима основних школа” који је сачинила Главна служба за ревизију јавног сектора РС, а којим је обухваћен период од четири школске године, од 2014/2015. до 2017/2018.

Ревизија је показала да у управљању ресурсима основних школа није остварен могући ниво ефикасности и уједначености у условима и стандарду за све ученике.

Значајне разлике уочене су између школа када је ријеч о имовини, опреми, годишњем буџету и стандарду ученика. Подаци показују да је у прошлој школској години укупан број ученика у основним школама мањи за четири одсто у односу на школску 2014/2015. годину. Тако је у прошлој школској години у клупама било 90.995 основаца, а прије три године 95.223. Ревизори су утврдили да више од половине школа има мање од 25 ученика по одјељењу, колико је предвиђено.

Анализа је показала и да је у посматраном периоду право на организовани превоз имало око 20 одсто основаца, односно сваки пети ученик, док је у појединим школама било око 70 одсто ђака путника. Међутим, ревизори наводе да превоз тих ученика није увијек био адекватан нити на нивоу прописаних стандарда, те да значајном броју ђака није био осигуран бесплатан превоз. Навели су да одобрена средства за превоз за већину школа нису била довољна, али да Министарство просвјете и културе РС није предузимало додатне активности на рјешавању овог проблема. Ревизори су навели да поједине школе и локалне заједнице нису успјеле организовати превоз ученика, те да су се родитељи сналазили и сами возили дјецу на наставу. Некима од њих трошкови превоза нису рефундирани, а било је и основаца који су свакодневно пјешачили дуже од пет километара без икакве надокнаде.

Ревизори су указали и да школе нису имале уједначен износ трошкова просјечних годишњих бруто плата по одјељењу и да су у школској 2016/2017. години разлике између школа износиле и до 50 одсто, односно до 16.000 КМ годишње по одјељењу.

У Министарству просвјете наводе да се не слажу са одређеним закључцима ревизора, истичући да суфинансирају превоз основаца који станују на удаљености дужој од четири километра од школе, те да су ове године обезбиједили 4,5 милиона марака за те намјене.

- Министарство у први план увијек ставља интересе дјеце и жељу да им обезбиједи што боље услове за школовање. Стога, све активности које се односе на рационализацију мреже школа спроводимо објективно и водимо се најбољим интересима ученика. Уштеда јесте важна, али је важније да се ученицима омогуће квалитетнији услови школовања у подстицајнијој средини, са њиховим вршњацима - навели су из Министарства, наглашавајући да ове године неће бити затварања школа.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић каже да је смањење броја ученика евидентно, што показује и ревизорски извјештај.

- Није спорно да ћемо морати размишљати о смањењу броја одјељења и да престају радити неке школе. То је неминовно - рекао је Дамјановић.

Предсједник Синдиката образовања РС Драган Гњатић каже се мора наћи рјешење за опстанак школа и да се сачувају радна мјеста просвјетара.

- Имамо све мање ђака и стрепимо да ће доћи до затварања школа. Треба наћи начин да до тога не дође - рекао је Гњатић.

Буџет

У извјештају ревизора наведено је да је буџет за основно образовање у овој години повећан за 2,6 милиона марака у односу на 2015. годину. Наведено повећање се углавном односило на плате, робе и услуге и сталну имовину, док је износ за превоз ученика смањен.

- Иако овим повећањем није значајније промијењена  структура буџета, евидентно је да повећање није остварено на позицијама које би значајније доприносиле бољим и уједначенијим условима за ученике - навели су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана