Škole i bolnice dobijaju novo ruho

Srna
Škole i bolnice dobijaju novo ruho

Vašington - Svjetska banka odobrila je juče 32 miliona američkih dolara za investiranje u energetsku efikasnost u BiH.

Riječ je o renoviranju škola i bolnica širom BiH, što uključuje čistije i efikasnije grijanje, bolju izolaciju i osvjetljenje, kao i ukupno poboljšanje uslova u objektima, saopšteno je iz Svjetske banke. Ova sredstva su dodatak na prethodni paket od 32 miliona američkih dolara, koji je Svjetska banka odobrila u martu 2014. godine, a u okviru kojeg je u BiH obnovljeno više od 60 škola i bolnica.

Time su omogućeni bolji uslovi u školama i u bolnicama, a direktnu korist je ostvarilo više od 500.000 učenika i pacijenata. U renoviranim objektima smanjena je potrošnja struje i do 60 odsto, što je ušteda od oko 512.000 megavata. Sve to je vodilo smanjenju emisije ugljen-dioksida od 189.000 metričkih tona, što je ekvivalent zagađenju koje proizvodi oko 2.000 automobila.

BiH koristi mnogo više energije od drugih zemalja Evrope, a polovina te energije se troši u zgradama koje imaju nedostatke, poput loše izolacije, zastarjelih sistema grijanja i neadekvatnog osvjetljenja, navedeno je u saopštenju.

Šef Kancelarije Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas je rekao da se javni objekti u BiH tokom zime ne griju dovoljno zbog velikih troškova.

- Hladne škole i bolnice predstavljaju loše okruženje za učenje za djecu i za oporavak pacijenata - rekao je Salinas.

U BiH ima oko 7.600 javnih zgrada, odnosno 2.908 u Srpskoj i 4.419 u FBiH za koje su potrebne investicije u energetsku efikasnost, procijenjene na od 350 do 510 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana