Школе и болнице добијају ново рухо

Срна
Школе и болнице добијају ново рухо

Вашингтон - Свјетска банка одобрила је јуче 32 милиона америчких долара за инвестирање у енергетску ефикасност у БиХ.

Ријеч је о реновирању школа и болница широм БиХ, што укључује чистије и ефикасније гријање, бољу изолацију и освјетљење, као и укупно побољшање услова у објектима, саопштено је из Свјетске банке. Ова средства су додатак на претходни пакет од 32 милиона америчких долара, који је Свјетска банка одобрила у марту 2014. године, а у оквиру којег је у БиХ обновљено више од 60 школа и болница.

Тиме су омогућени бољи услови у школама и у болницама, а директну корист је остварило више од 500.000 ученика и пацијената. У реновираним објектима смањена је потрошња струје и до 60 одсто, што је уштеда од око 512.000 мегавата. Све то је водило смањењу емисије угљен-диоксида од 189.000 метричких тона, што је еквивалент загађењу које производи око 2.000 аутомобила.

БиХ користи много више енергије од других земаља Европе, а половина те енергије се троши у зградама које имају недостатке, попут лоше изолације, застарјелих система гријања и неадекватног освјетљења, наведено је у саопштењу.

Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Емануел Салинас је рекао да се јавни објекти у БиХ током зиме не грију довољно због великих трошкова.

- Хладне школе и болнице представљају лоше окружење за учење за дјецу и за опоравак пацијената - рекао је Салинас.

У БиХ има око 7.600 јавних зграда, односно 2.908 у Српској и 4.419 у ФБиХ за које су потребне инвестиције у енергетску ефикасност, процијењене на од 350 до 510 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана