Школарине остају исте

А. Ј. Р.
Школарине остају исте

Бањалука - Висина школарине за редовне студенте који суфинансирају школовање на студијским програмима првог и другог циклуса студија на јавним високошколским установама у Српској остаће непромијењена током наредне академске године.

Према Одлуци о висини школарине у академској 2019/2020. коју је јуче усвојила Влада РС, за највећи број студијских програма првог циклуса студија школарина ће износити од 440 до 660 КМ, док ће за мањи број студијских програма из области умјетности кретати од 1.000 до 1.500 КМ.

У саопштењу Бироа Владе РС за односе с јавношћу наведено је да ће школарина за други циклус студија за највећи број студијских програма износити 880 КМ, а за поједине студијске програме из умјетности 1.500 КМ.

- На сједници је констатовано да се цијена школарине није мијењала у посљедњих десет година и да је најнижа у окружењу - стоји у саопштењу.

Из Бироа Владе РС се наводи да је знатан број студената у потпуности ослобођен плаћања школарине, те да су се надлежни приликом одређивања висине школарине руководили економском и социјалном ситуацијом у Српској.

Влада РС је током јучерашњег засједања овластила Министарство просвјете и културе РС да потпише Споразум о обезбјеђивању наставника кинеског језика са Сједиштем Конфуцијевих института Народне Републике Кине у Пекингу с обзиром на позитивна искуства из школа у Српској у којима је кинески језик уведен као факултативна настава и велико интересовање ученика за изучавање тог језика.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана