Skelanima vratiti status opštine

Kristina Ćirković
Skelanima vratiti status opštine

SKELANI - Više od hiljadu stanovnika srebreničkih mjesnih zajednica Skelani, Crvica, Kostolomci, Toplica, Krnići, Ratkovići, Osatica i Brežani, potpisali su peticiju kojom se traži vraćanje statusa opštine Skelanima.

Imajući u vidu da je u toku izmjena i dopuna Zakona o teritorijalnoj organizaciji RS, oni će kako navode u peticiji, tražiti od Ministarstva uprave i lokalne samouprave da se Skelanima vrati opština, koju je "nelegalno ukinuo visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič".

- Narod ovog kraja ne može da očekuje napredak i brži razvoj sve dok ne bude imao svoju samoupravu, sa sjedištem u Skelanima. Skelani su bili opština od 1928. godine do Drugog svjetskog rata, te od 1946. do 1958. godine - tvrdi mještanin Cvetko Stojkanović i podsjeća, da su Skelani imali status opštine i od 1992. do 2001. godine.

Mještanka Mira Savić potpisala je, kaže, peticiju očekujući da će se vraćanjem statusa opštine u Skelane vratiti život.

- Stanovništvo u ovom dijelu Srebrenice diskriminisano je u svakom smislu. Narod koji je prognan u posljednjem ratu, ne može da se vraća, jer im se ne obnavljaju kuće niti otvaraju fabrike u kojima bi mogli da rade - ističe Savićeva.

Predsjednik SO Srebrenica Radomir Pavlović, ocijenio je da je ova inicijativa građana uslijedila zbog višegodišnje zapostavljenosti u obnovi i razvoju.

- Podatak da 8.000 mještana, koji su prognani sa prostora mjesnih zajednica koje gravitiraju Skelanima, ne mogu da se vrate na neobnovljena prijeratna ognjišta, dovoljno govori o zapostavljenosti tog kraja. U mjesnim zajednicama, čiji su stanovnici pokrenuli inicijativu, bilo je više od 500 srpskih kuća, od kojih je do danas obnovljeno tek nekoliko - rekao je Pavlović.

Duraković

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Ćamil Duraković, ocijenio je da je inicijativa "neosnovana i neopravdana", te da je "sumnjivog karaktera". On upozorava da sve mora da bude u skladu sa zakonom "što znači da mjesna zajednica Skelani nema nijedan mehanizam da ostvari pravo na status opštine".

- Buyetom opštine Srebrenica za ovu godinu, planirano je dva i po miliona maraka za obnovu Skelana - rekao je Duraković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana