Скеланима вратити статус општине

Кристина Ћирковић
Скеланима вратити статус општине

СКЕЛAНИ - Више од хиљаду становника сребреничких мјесних заједница Скелани, Црвица, Костоломци, Топлица, Крнићи, Ратковићи, Осатица и Брежани, потписали су петицију којом се тражи враћање статуса општине Скеланима.

Имајући у виду да је у току измјена и допуна Закона о територијалној организацији РС, они ће како наводе у петицији, тражити од Министарства управе и локалне самоуправе да се Скеланима врати општина, коју је "нелегално укинуо високи представник у БиХ Волфганг Петрич".

- Народ овог краја не може да очекује напредак и бржи развој све док не буде имао своју самоуправу, са сједиштем у Скеланима. Скелани су били општина од 1928. године до Другог свјетског рата, те од 1946. до 1958. године - тврди мјештанин Цветко Стојкановић и подсјећа, да су Скелани имали статус општине и од 1992. до 2001. године.

Мјештанка Мира Савић потписала је, каже, петицију очекујући да ће се враћањем статуса општине у Скелане вратити живот.

- Становништво у овом дијелу Сребренице дискриминисано је у сваком смислу. Народ који је прогнан у посљедњем рату, не може да се враћа, јер им се не обнављају куће нити отварају фабрике у којима би могли да раде - истиче Савићева.

Предсједник СО Сребреница Радомир Павловић, оцијенио је да је ова иницијатива грађана услиједила због вишегодишње запостављености у обнови и развоју.

- Податак да 8.000 мјештана, који су прогнани са простора мјесних заједница које гравитирају Скеланима, не могу да се врате на необновљена пријератна огњишта, довољно говори о запостављености тог краја. У мјесним заједницама, чији су становници покренули иницијативу, било је више од 500 српских кућа, од којих је до данас обновљено тек неколико - рекао је Павловић.

Дураковић

Замјеник начелника општине Сребреница Ћамил Дураковић, оцијенио је да је иницијатива "неоснована и неоправдана", те да је "сумњивог карактера". Он упозорава да све мора да буде у складу са законом "што значи да мјесна заједница Скелани нема ниједан механизам да оствари право на статус општине".

- Буyетом општине Сребреница за ову годину, планирано је два и по милиона марака за обнову Скелана - рекао је Дураковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана