Sjekači odmjeravaju vještine sa pilama

Milijana Latinović

Banjaluka - Sjekači-motoristi iz osam šumskih gazdinstava RS odmjeriće znanje i vještine na takmičenju koje će biti održano 15. i 16. novembra u okviru “Jesenjeg sajma 2018” u Banjaluci.

Cilj manifestacije, koju je prvi put prošle godine na Jahorini organizovalo preduzeće “Šume RS”, je promocija stručnih vještina, sportskih ambicija, prevencije nezgoda i razvijanja prijateljstva između učesnika.

Na ovogodišnjem takmičenju, koje će biti održano u “Banjalučkom velesajmu” 24 sjekača-motorista odmjeriće snage u disciplinama obaranje stabla, okretanje vodilice i zamjena lanca, kombinovano prerezivanje, zatim precizno prerezivanje i kresanje grana. Član Organizacionog odbora manifestacije Slaviša Opačić ističe da je to prilika da se istakne značaj ovog veoma teškog zanimanja.

- Svjedoci smo sve češćeg odlaska radnika sa ovih prostora. Želimo da na ovaj način promovišemo izuzetno tešku šumarsku struku sjekač-motorista, koja se ubraja u jedno od najopasnijih zanimanja. Osim takmičenja, ovo je prilika i za druženje - rekao je Opačić.

Istakao je da svaka ekipa koja učestvuje ima svog vođu i sjekače takmičare, te da svi moraju biti dobro uvježbani kako bi sve prošlo bez povreda na terenu.

- Zaštitna odjeća i oprema su obavezni, bez toga ne mogu ni izaći na poligon - rekao je Opačić.

U prvoj disciplini, obaranje stabla, takmičari moraju pokušati da obore stablo na određeno mjesto u roku od tri minuta, a svi obaraju stabla iste visine i debljine. U drugoj disciplini takmičari rastavljaju i sastavljaju garnituru za rezanje motorne testere i podešavaju zategnutost lanca tako da iduće dvije discipline kombinovano prerezivanje i precizno prerezivanje izvedu bez ikakvog podešavanja testere.

Organizatori navode da u disciplini kombinovano prerezivanje takmičari treba da prerežu po jedan kotur ne tanji od tri i ne deblji od osam centimetara na dva trupca.

Na svakom trupcu rez mora biti pod pravim uglom na uzdužnu osu trupca i oba reza treba da se spoje u istoj ravni.

U disciplini precizno prerezivanje takmičar treba da odreže po jedan kotur od dva trupca tako precizno da lanac ne dotakne položenu dasku ispod svakog trupca, a debljina kotura treba da bude najmanje tri centimetra. Disciplina kresanje grana zamišljena je tako da sjekači odrežu grane na stablu u što kraćem roku. Takmičare će ocjenjivati sudije po disciplinama i sudijski žiri.

Nagrade

Slaviša Opačić je istakao da će se na takmičenju bodovati i ekipe i pojedinci, te da će pobjednici biti proglašeni na svečanoj večeri u petak, a za najbolje su pripremljene vrijedne nagrade.

- Pobjednici u pojedinačnoj kategoriji biće nagrađeni profesionalnim motornim pilama, dok su za ekipe pobjednike pripremljene motorne pile, gume za “nive”, vučne kuke i slično - rekao je Opačić.

Šumska gazdinstva koja učestvuju u takmičenju

“Oštrelj-Drinić” Drinić

“Ribnik” Ribnik

“Gorica” Šipovo

“Gradiška” Gradiška

“Visočnik” Han Pijesak

“Romanija” Sokolac

“Maglić” Foča

“Sjemeć” Rogatica

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana