Сјекачи одмјеравају вјештине са пилама

Милијана Латиновић

Бањалука - Сјекачи-мотористи из осам шумских газдинстава РС одмјериће знање и вјештине на такмичењу које ће бити одржано 15. и 16. новембра у оквиру “Јесењег сајма 2018” у Бањалуци.

Циљ манифестације, коју је први пут прошле године на Јахорини организовало предузеће “Шуме РС”, је промоција стручних вјештина, спортских амбиција, превенције незгода и развијања пријатељства између учесника.

На овогодишњем такмичењу, које ће бити одржано у “Бањалучком велесајму” 24 сјекача-моториста одмјериће снаге у дисциплинама обарање стабла, окретање водилице и замјена ланца, комбиновано пререзивање, затим прецизно пререзивање и кресање грана. Члан Организационог одбора манифестације Славиша Опачић истиче да је то прилика да се истакне значај овог веома тешког занимања.

- Свједоци смо све чешћег одласка радника са ових простора. Желимо да на овај начин промовишемо изузетно тешку шумарску струку сјекач-моториста, која се убраја у једно од најопаснијих занимања. Осим такмичења, ово је прилика и за дружење - рекао је Опачић.

Истакао је да свака екипа која учествује има свог вођу и сјекаче такмичаре, те да сви морају бити добро увјежбани како би све прошло без повреда на терену.

- Заштитна одјећа и опрема су обавезни, без тога не могу ни изаћи на полигон - рекао је Опачић.

У првој дисциплини, обарање стабла, такмичари морају покушати да оборе стабло на одређено мјесто у року од три минута, а сви обарају стабла исте висине и дебљине. У другој дисциплини такмичари растављају и састављају гарнитуру за резање моторне тестере и подешавају затегнутост ланца тако да идуће двије дисциплине комбиновано пререзивање и прецизно пререзивање изведу без икаквог подешавања тестере.

Организатори наводе да у дисциплини комбиновано пререзивање такмичари треба да прережу по један котур не тањи од три и не дебљи од осам центиметара на два трупца.

На сваком трупцу рез мора бити под правим углом на уздужну осу трупца и оба реза треба да се споје у истој равни.

У дисциплини прецизно пререзивање такмичар треба да одреже по један котур од два трупца тако прецизно да ланац не дотакне положену даску испод сваког трупца, а дебљина котура треба да буде најмање три центиметра. Дисциплина кресање грана замишљена је тако да сјекачи одрежу гране на стаблу у што краћем року. Такмичаре ће оцјењивати судије по дисциплинама и судијски жири.

Награде

Славиша Опачић је истакао да ће се на такмичењу бодовати и екипе и појединци, те да ће побједници бити проглашени на свечаној вечери у петак, а за најбоље су припремљене вриједне награде.

- Побједници у појединачној категорији биће награђени професионалним моторним пилама, док су за екипе побједнике припремљене моторне пиле, гуме за “ниве”, вучне куке и слично - рекао је Опачић.

Шумска газдинства која учествују у такмичењу

“Оштрељ-Дринић” Дринић

“Рибник” Рибник

“Горица” Шипово

“Градишка” Градишка

“Височник” Хан Пијесак

“Романија” Соколац

“Маглић” Фоча

“Сјемећ” Рогатица

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана