Сјећање на почетак операције “Коридор живота”

ATV
Сјећање на почетак операције “Коридор живота”

На мјесту са којег су кренули у пробој Коридора окупили су се бивши борци, команданти, породице погинулих. Присјетили су се дана када се из околине Добоје кренуло у четворомјесечну битку за живот. Тог 8. јуна 1992. године у Ристића Гају посртојене су Крињинска лака пјешадијска бригада и 2. оклопна бригада.

„Тако да то није урађено нас данас овде не би било, не само ми, него нико од нашег српског живља,” рекао је Душан Ђекановић, бивши борац Добојске бригаде.  

Пуковник Миливоје Симић био је мозак операција. Осујетили су план непријатеља, који је вребао из три правца. Бригада из Славонског Брода била је спремна да нападне преко Јоховца. 

„У исто вријеме једна муслимнаска бригада напада Добој из правца Грачанице, напада Добој до жељезничке станице, у исто вријеме, из три правца у исто вирјеме хрватско муслиманска јединица из правца Маглаја и Тешња нападају Добој, Добој је био планиран да нестане,” каже Симић, бивши командант Оперативне групе Добој. 

Да се каснило само седам дана, све би било другачије, каже Симић. Зато детаљи битке за Коридор не смију да изблиједе. 

„Свакако да подсјећајујући се сваки пут, обиљежавајући, и овдје и на Дугој Њиви, је да не оде у заборав, да млађим генерацијама преносимо оно што се дешавало у тим 90-им годинама,” каже Борис Јеринић, градоначелник Добоја.

Битка за Коридор трајала је до почетка октобра 1992. Одбраном Добоја створена је стратешка предност и омогућено даље напредовање. Свима који су дали живот у тој бици, служен је парастос и положени су вијенци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана