Сјећања на извојеване битке и страдале саборце не блиједе

М. Л.
Сјећања на извојеване битке и страдале саборце не блиједе

Бањалука - Постројавањем бораца, одавањем почасти погинулим саборцима и свечаном академијом јуче је у бањалучкој касарни "Козара" обиљежено 26 година од формирања Првог батаљона војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

Борбени пут ове јединице проткан је успјесима, а допринос у стварању Српске огроман. За своја витештва батаљон је одликован орденом Његоша и медаљом Петра Мркоњића. На путу борбе за слободу животе је дало 69 бораца, а за преживјеле, овај дан је дан сјећања на извојеване битке.

- Са 17 година сам отишао у ЈНА, а годину и по након тога рањен у акцији пробијања коридора. Сјећања на све што смо прошли не блиједе ни након свих ових година - рекао је члан батаљона Дарко Ђурић из Бањалуке који је у протеклом рату остао без ноге. Онима којима је ратни вихор узео најмилије, сваки помен и свако сјећање на лице измами сузе.

- Ово ми је најтужнији дан у години. Изгубила сам сина Драгана који је тада имао 24 године. Тешко ми је да гледам његове другове саборце, а њега данас нема - казала је мајка једног од погинулих бораца Јека Милаковић (73).

Начелник Генералштаба Војске РС Момир Зец казао је да је ово једна од најелитнијих јединица која је била ангажована на свим ратиштима и чији су резултати били величанствени.

На своје војнике поносан је и посљедњи ратни командант батаљона војне полиције, пуковник у пензији Никола Рашуо.

- Просјечна старост припадника батаљона била је 23 године. На данашњи дан погинуло је 14 наших бораца на Сувој међи на подручју новске општине, а више од 30 их је рањено - рекао је Рашуо.

Командант батаљона Драган Талић казао је да је највећа побједа свих припадника Војске РС, посебно Првог крајишког корпуса и Првог батаљона војне полиције било пробијање коридора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана