Систематски преглед у градишкој болници: Бактерија послала медицинаре на боловање

nezavisne.com
Систематски преглед у градишкој болници: Бактерија послала медицинаре на боловање

Градишка - Систематски преглед, којем медицински радници по закону подлијежу два пута годишње, послао је посљедњих дана на боловање десетак радника градишке болнице.

Према ријечима Јадранке Павловић, неуропсихијатра и помоћника директор за медицинска питања Болнице Градишка, стање ипак није алармантно.

"Од око 150 радника наше установе, код десетак су пронађене бактерије. То је нека очекивана бројка када се ради брис носа и грла на оволико људи. И код радника сваке друге фирме, кад би се сад урадио преглед, пронашли би бактерије, на примјер у носу, због којих је потребно да радници пију антибиотике", појашњава Павловић.

Наводи да је закон прописао да се радници због предострожности, јер су у контакту са пацијентима, шаљу на боловање.

"Сврха медицинских прегледа радника је превенција, али и заштита пацијената, зато су ти радници и прослијеђени на боловање које отприлике траје двије седмице", појаснила је Павловићева.

Када су у питању здравствене установе у другим локалним заједницама, тако Радивој Ерак, директор Дома здравља Мркоњић Града, чији су радници такође скоро били на систематском прегледу, задовољан је, каже, здравственим стањем радника.

"Има неких ситница попут дијабетеса, али то се редовном терапијом регулише. Озбиљнијих болести због којих би радници морали на боловање није било", навео је Ерак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана