Систем за одбрану од катастрофа у БиХ пун рупа

nezavisne.com
Систем за одбрану од катастрофа у БиХ пун рупа

Бањалука, Сарајево - Армија обучених људи, али и много опреме, попут теренских возила и чамаца те заштитних одијела, кацига и маски, недостају нам за борбу у ситуацијама попут оне коју смо имали 2014. године, када је водена бујица у БиХ носила све пред собом.

Закључује се то на основу извјештаја “Процјена капацитета за одговор на катастрофе и мапа пута за БиХ”. Извјештај је резултат прикупљања података у склопу пројекта “Међусобно повезивање у управљању ризицима од катастрофа” (ИДРМ), који финансира Агенција за развојну сарадњу Италије, а спроводи УНДП.

У том извјештају, на више десетина страница, побројане су све бољке система заштите и спасавања у БиХ за интервенције у случају, примјера ради, јачег потреса, већих пожара или поплава и сличних нежељених сценарија.

“Укупни недостаци за потрагу и спасавање, између осталог, подразумијевају 1.798 обучених особа, по око 2.000 заштитних одијела, кацига, маски, рукавица, чизама и ципела, те близу 130 командних возила и 220 возила за транспорт особља, 134 возила за транспорт паса трагача и 374 пса трагача, као и 208 теренских возила те 2.124 УКВ радио-уређаја”, наведено је у овом извјештају.

У случају нових катастрофалних поплава, попут оних какве смо имали прије четири године, судећи по презентованим подацима, и те како бисмо били у проблему.

За спасавање током поплава, између осталог, недостаје нам 1.157 обучених људи, 137 гумених чамаца, 101 алуминијумски чамац, 262 ванбродска мотора, 109 возила за путнике, 108 возила за транспорт особља, 198 возила за транспорт опреме, 289 приколица за транспорт чамаца.

“Недостаци за заустављање поплаве, између осталог, подразумијевају 1.380 обучених особа, 1.184 машине за пуњење врећа пијеском, по 436 баријера пуњених водом, баријера пуњених ваздухом и алуминијумских баријера, те 235 агрегата”, истиче се у извјештају.

Гдје у случају катастрофалних поплава или јачег земљотреса смјестити људе, такође је, судећи по овом извјештају, велико питање.

“Укупни недостаци за хитне привремене кампове подразумијевају 47.690 шатора с опремом за гријање, заклона и склоништа за становништво и агрегата и опреме за освјетљење”, пише у извјештају.

Ништа не бисмо били спремнији ни када би дошло до већих шумских пожара, јер и ту и те како недостаје кадра, али и опреме.

“Недостаци за гашење шумског пожара на земљи, између осталог, подразумијевају 1.095 обучених особа, по око 1.100 ватрогасних одијела и ватрогасних кацига, 75 командних возила, 340 ватрогасних возила, 157 возила за транспорт особља, 141 цистерну и тако даље”, наводи се у извјештају.

Када се подвуче црта, закључити се може да нам недостају хиљаде обучених људи, јер, како појашњавају аутори извјештаја, није иста обука за, примјера ради, заустављање поплаве и спасавање људи из воде, али се то може надомјестити обучавањем људи за више операција.

Фахрудин Солак, директор Федералне управе цивилне заштите, истиче да смо, у односу на 2014. годину, када смо имали катастрофалне поплаве, данас много спремнији.

“Данас много више размишљамо о ситуацијама које нам се могу десити. Несрећа се не може спријечити, не можемо ставити кишобран изнад државе. Видјели сте да су 2014. године упосленици Федералне управе цивилне заштите изашли голи и боси, подерани, с врло лошом опремом или без ње, и одговорили су на ону ужасну несрећу. А сада на све изазове имамо спреман одговор”, каже Солак за “Независне”.

Миле Међед, директор Републичке управе цивилне заштите, истиче да РС има специјализоване спасилачке јединице, које шаље и ван својих граница. Тврди да је РС данас спремнија за катастрофе попут оне из 2014. године, што је образложио низом аргумената.

“С поносом могу да истакнем примјере попут Сребренице, Братунца и Вишеграда, гдје су наши инспектори били, а локалне заједнице су дале своје људе, те је спроведена обука спасавања на води и под водом. Они су иза себе оставили пет- шест људи који у сваком тренутку могу да се ухвате у коштац ако буде било потреба за спасавање”, напомиње Међед.

НЕДОСТАЦИ ЗА ПОТРАГУ И СПАСАВАЊЕ

  • 1.798 обучених особа
  • 2.000 заштитних одијела, кацига, маски...
  • 130 командних возила
  • 220 возила за транспорт особља
  • 134 возила за транспорт паса трагача
  • 374 пса трагача
  • 208 теренских возила
  • 2.124 УКВ радио-уређаја

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана