Сиромашним општинама лакши пут до новца

Милијана Латиновић
Сиромашним општинама лакши пут до новца

Бањалука - Влада РС издвојиће ове године 2,3 милиона марака за финансирање неразвијених и изразито неразвијених општина, од чега је 300.000 марака намијењено за подршку пројектима које финансирају страни донатори уз учешће локалних заједница.

Ове општине су због недостатка новца у буџетима остале без значајних пројеката јер нису могли да обезбиједе властито учешће које је често услов међународних донатора.

Министарка управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић истакла је да је Влада на јучерашњој сједници утврдила Приједлог правилника о суфинансирању пројеката у неразвијеним и изразито неразвијеним општинама. 

- Буџетом Српске за ову годину предвиђен је грант од 2,3 милиона марака за ове општине. Од тога, два милиона су дио редовног финансирања, док је први пут обезбијеђено додатних 300.000 КМ за суфинансирање пројеката код трећих лица - истакла је Решићева и додала да је максималан износ који се може додијелити по пројекту 30.000 марака. 

Решићева је нагласила да пројекти могу бити из области пољопривреде, руралног развоја, заштите животне средине, изградње и одржавања инфраструктуре, здравствене заштите, помоћи социјално угроженим, образовања, спорта, културе и изградњи вјерских објеката.

Челници изразито неразвијених општина поздравили су ову одлуку Владе и подсјетили да им је властито учешће у финансирању пројеката одувијек био камен спотицања.

Начелница Језера Снежана Ружичић рекла је да је била један од иницијатора да се овим општинама помогне да лакше дођу до новца како би ријешили инфраструктурна и друга питања.

- Највећи проблем изразито неразвијених општина је учешће од 20 до 40 одсто код страних донатора. То нам је одувијек био ограничавајући фактор, јер мале локалне заједнице нису неспособне да реализују велике пројекте и узму велики новац, већ имају проблем са дијелом који подразумијева проценат властитог учешћа - истакла је Ружичићева и додала да 19 локалних заједница има статус изразито неразвијене, а 14 статус неразвијене општине.

Ружичићева је казала да општина Језеро заједно са Источним Дрваром и Купресом припрема стратегију локалног развоја, те да ће искористити могућност да од Владе добију дио новца како би стратегија што прије угледала свјетлост дана.

Начелник општине Купрес РС Гојко Шебез рекао је да су им до сада многи пројекти измицали јер нису били у могућности да обезбиједе учешће у пројекту.

- Ово је идеална прилика да наставимо са рјешавањем инфраструктурних проблема, првенствено асфалтирањем путева. Сигурно ћемо аплицирати за ова средства - рекао је Шебез.

Да је суфинансирање пројеката било препрека развоју потврђују и у Крупи на Уни.

- Ми новца за пројекте до сада нисмо имали, а и када бисмо тражили од иностраних фондова, брзо бисмо дигли руке јер је услов увијек био да обезбиједимо одређени проценат - рекао је начелник ове општине Младен Кљајић и додао да је приоритет асфалтирање путева.

За Доњи Жабар која се налази на листи неразвијених општина, изградња пјешачке стазе на листи је приоритета.

- Много ће нам значити ова подршка Владе. Неопходна нам је пјешачка стаза и нове општинске просторије, с обзиром на то да је управа смјештена у монтажној згради - рекао је начелник ове општине Никола Ђокановић.

ИПА програм

Влада Српске није прихватила споразум о финансирању програма активности за БиХ за 2017. годину између ЕУ и БиХ, јер је констатован низ неправилности у спровођењу процеса ИПА програма за БиХ за прошлу годину.

- Влада не прихвата било какве активности дефинисане у оквиру програма активности у БиХ за 2017, а које нису у складу са уставним рјешењима у БиХ - наведено је у закључку Влада са јучерашње сједнице. Министри су дали позитивно мишљење на приједлог ревидиране Државне стратегије за рад на предметима ратних злочина, а прихваћена је и информација о одржавању манифестације "Дани РС у Санкт Петербургу", када је планирано и отварање представништва РС у Санкт Петербургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана