Sirijski vuk promijenio prognozu

Veljko Zeljković
Sirijski vuk promijenio prognozu

Banjaluka - Sirijski hakeri “napali” su u noći između 23. i 24. avgusta zvanični sajt Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Na sajtu su umjesto vremenske prognoze “osvanule” poruke lica koje se predstavilo kao “Wolf”, a u kojima se govori o stradanju sirijskog naroda u ovoj ratom pogođenoj državi.

Prema riječima Vladimira Cicovića, stručnjaka za informatičku bezbjednost, riječ je o političkom, kako ga je nazvao, “haktivizmu”.

- U pitanju su politički motivisane poruke. Kako Hidrometeorloški zavod nikada nije imao potrebu da podiže nivo bezbjednosti niti da štiti objavljene informacije, njihov sajt je bio laka meta sajber vandalizma - ističe Cicović, navodeći kako se vjerovatno radi o početnicima, ali i kako bi se ovakvi i slični slučajevi mogli ponavljati i u budućnosti jer u RS, a ni na nivou BiH nemaju nadležna tijela koja bi se bavila ovom problematikom.

Kako je dodao, ovakvih i sličnih slučajeva bilo je i ranije. Kao primjer naveo je slučajeve kada je u dva navrata, kako je stručno nazvao, “difejsovan” sajt Ministarstva unutrašnjih poslova RS u režiji hakera iz Turske.

Na udaru se prije nekoliko godina našla i zvanična internet stranica Službe za poslove sa strancima, ali i stranica predsjednika Srpske. Grupa koja se predstavila kao “Anonimusi BiH” na ovoj stranici je tada ostavili poruku gdje čestitaju 25. novembar, navodni Dan državnosti BiH.

Aktivni su bili i albanski hakeri. Oni su prije nekoliko godina “napali” internet sajt Pravnog fakulteta Univerziteta Istočno Sarajevo. Grupa koja se predstavila kao “Kosovo vorior grup i Bulka hakers” tada je na ovaj sajt postavila amblem tzv. OVK.

- Ono što je karakteristično za sve ove slučajeve jeste da se radi o licima koja nemaju nikakvu odgovornost i više djeluju psihološki nego tehnički. U javnosti se stvara utisak da je riječ o supernaprednim individuama koje nazivamo hakerima. Ali, to nije tako - naglašava Cicović.

Preuzimanje servera

Provajderi danas drže nekoliko desetina, a neki i stotine sajtova na jednom serveru. Napadač koji preuzme server, automatski postaje “vlasnik” svih sajtova koji se tu nalaze.

Tada hakeri rade “difejsing”, odnosno djelimično ili u cijelosti mijenjaju naslovnu stranu ciljanog veb-sajta. Poruke variraju od onih prijateljskih, koje upozoravaju na rupu u bezbjednosti servera, do agresivnih, uvredljivih i političkih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana