Сиријски вук промијенио прогнозу

Вељко Зељковић
Сиријски вук промијенио прогнозу

Бањалука - Сиријски хакери “напали” су у ноћи између 23. и 24. августа званични сајт Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

На сајту су умјесто временске прогнозе “освануле” поруке лица које се представило као “Wolf”, а у којима се говори о страдању сиријског народа у овој ратом погођеној држави.

Према ријечима Владимира Цицовића, стручњака за информатичку безбједност, ријеч је о политичком, како га је назвао, “хактивизму”.

- У питању су политички мотивисане поруке. Како Хидрометеорлошки завод никада није имао потребу да подиже ниво безбједности нити да штити објављене информације, њихов сајт је био лака мета сајбер вандализма - истиче Цицовић, наводећи како се вјероватно ради о почетницима, али и како би се овакви и слични случајеви могли понављати и у будућности јер у РС, а ни на нивоу БиХ немају надлежна тијела која би се бавила овом проблематиком.

Како је додао, оваквих и сличних случајева било је и раније. Као примјер навео је случајеве када је у два наврата, како је стручно назвао, “дифејсован” сајт Министарства унутрашњих послова РС у режији хакера из Турске.

На удару се прије неколико година нашла и званична интернет страница Службе за послове са странцима, али и страница предсједника Српске. Група која се представила као “Анонимуси БиХ” на овој страници је тада оставили поруку гдје честитају 25. новембар, наводни Дан државности БиХ.

Активни су били и албански хакери. Они су прије неколико година “напали” интернет сајт Правног факултета Универзитета Источно Сарајево. Група која се представила као “Косово вориор груп и Булка хакерс” тада је на овај сајт поставила амблем тзв. ОВК.

- Оно што је карактеристично за све ове случајеве јесте да се ради о лицима која немају никакву одговорност и више дјелују психолошки него технички. У јавности се ствара утисак да је ријеч о супернапредним индивидуама које називамо хакерима. Али, то није тако - наглашава Цицовић.

Преузимање сервера

Провајдери данас држе неколико десетина, а неки и стотине сајтова на једном серверу. Нападач који преузме сервер, аутоматски постаје “власник” свих сајтова који се ту налазе.

Тада хакери раде “дифејсинг”, односно дјелимично или у цијелости мијењају насловну страну циљаног веб-сајта. Поруке варирају од оних пријатељских, које упозоравају на рупу у безбједности сервера, до агресивних, увредљивих и политичких.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана