Sindikat uprave istupio iz Saveza sindikata Republike Srpske

Srna
Sindikat uprave istupio iz Saveza sindikata Republike Srpske

Teslić - Skupština Sindikata uprave Republike Srpske odlučila je danas na vanrednoj sjednici da istupi iz kolektivnog članstva Saveza sindikata Republike Srpske.

Predsjednik Sindikata uprave Božo Marić rekao je Srni da je vanredna Skupština zakazana zbog narušenih odnosa u Savezu sindikata Republike Srpske i da svoj put nastavljju samostalno kao nezavisni sindikat koji ima svoj pravni subjektivit upisan u registar u Osnovni sud u Banjaluci i Poreskoj upravi.


On je pojasnio da Sindikat uprave u grani djelatnosti javne uprave ima reprezentativnost sa više od 9.500 članova, te da će članstvo i dalje imati nesmetanu pravnu zaštitu, od danas i putem adovkatske kancelarije.

Marić je naveo da je donesena odluka prema kojoj se prvi put od osnivanja sindikata veći iznos članarina uplaćuje osnovnim sindikalnim organizacijama.

"Ono što javnost treba da zna da se u Savezu sindikata na plate godišnje potroši oko 850.000 KM, od čega je do sada više od 20 odsto sredstava obezbjeđivao Sindikat uprave od ukupno 15 sindikata. Jednostavno mislimo da više nije moguće raditi na ovakav način", smatra Marić.

Delegati Sindikata uprave napustili su 4. jula prošle godine sjednicu Kongresa Saveza sindikata Republike Srpske nezadovoljni što nisu prihvaćeni njihovi amandmani na Prijedlog Statuta, koji je povučen sa dnevnog reda, te su najavili da će istupiti iz Saveza sindikata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana