Sindikat traži zaštitu proizvodnje i strogu kontrolu uvoza

M. L.
Sindikat traži zaštitu proizvodnje i strogu kontrolu uvoza

Banjaluka - Bolja zaštita domaće proizvodnje u Srpskoj od posljedica koje će na ovaj sektor imati primjena adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), najvažniji je zahtjev koji je Sindikat poljoprivrede i prehrambene industrije RS uputio juče Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Predsjednik ovog sindikata Aleksandar Tomić je naglasio da bi se domaća primarna i industrijsko-prerađivačka proizvodnja mogle zaštititi povećanjem podsticaja, povećanjem konkurentnosti domaćih proizvoda na tržištu i pojačanom kontrolom uvoza iz Evropske unije.

- Trenutno stanje poljoprivrede i prehrambene industrije u Srpskoj je veoma složeno usljed nedovoljne finansijske kondicije RS, prekomjernog uvoza i postojanja uvozničkih lobija - naglasio je Tomić na sjednici Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da su saglasni sa stavom Sindikata da treba bolje zaštiti domaću proizvodnju i da su u više navrata apelovali na institucije na nivou BiH koje su nadležne za tu oblast.

- Spoljnotrgovinsko poslovanje nije u nadležnosti ovog ministarstva i upravo je ono najveći problem i najneuređeniji segment koji se posebno negativno odražava na sektor poljoprivrede - rekli su u Ministarstvu.

Adaptirani SSP-e na snagu stupa 1. januara iduće godine, a analizu negativnih efekata treba da napravi Svjetska banka. Nakon te analize biće poznato na koji način i kolika šteta će se kompenzovati domaćim proizvođačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana