Sindikat i poslodavci se sreli na 440 maraka

Marijana Miljić
Sindikat i poslodavci se sreli na 440 maraka

Banjaluka - Najniža plata u Srpskoj od 1. avgusta bi trebalo da bude 440 maraka, odnosno za 30 veća u odnosu na minimalac koji poslodavci isplaćuju radnicima od početka ove godine.

Povećanje najniže plate usaglasili su na jučerašnjoj vanrednoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS predstavnici sindikata i poslovne zajednice. Taj prijedlog upućen je na adresu Vlade RS koja treba da donese konačnu odluku koliki će biti iznos najniže plate od 1. avgusta.

- Vlada je predložila da najniža plata iznosi 435 maraka, Savez sindikata je tražio da bude 450, a mi smo predložili 440 maraka. Na kraju smo se usaglasili da to bude 440 maraka što je povećanje za 30 KM u odnosu na minimalac koji poslodavci trenutno isplaćuju. Naš prijedlog ide Vladi koja će sutra donijeti konačnu odluku o najnižoj plati u RS čija će primjena početi od avgusta, odnosno radnicima će biti isplaćena u septembru - kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Iz Saveza sindikata RS su naveli da je iznos najniže plate određen u skladu sa prijedlogom Vlade kroz povećanje neoporezivog dijela dohotka sa 200 na 500 maraka.

- Ušteda koju će poslodavci imati od novih 300 maraka plate koji neće biti oporezovani ostaje radnicima. To je dakle povećanje za deset odsto, odnosno za 30 maraka. Mi smo u skladu sa tim tražili da najniža plata bude 450, a poslodavci su prihvatili da to bude 440 maraka. Riječ je o vanrednoj izmjeni odluke o iznosu najniže plate, a novo povećanje minimalca trebalo bi da uslijedi u posljednjem kvartalu ove godine - rekla je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naglasila je da su plate u RS niske, a troškovi života visoki.

- Svako povećanje plata treba da bude važno i na tome treba svaki dan raditi jer ćemo ostati bez radne snage. Poslodavci bi trebalo da povećavaju plate radnicima kako bi imali kvalitetnu radnu snagu i mogli ostvariti profit u svom preduzeću - kazala je Mišićeva.

Na sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta je trebalo da bude riječi i o setu zakona čiju je izmjenu predložila Vlada s ciljem povećanja neoporezivog dijela dohotka sa 200 na 500 maraka što bi u završnici trebalo da rezultira i povećanjem plata svim radnicima u RS.  Međutim, sindikat se nije izjasnio o tom setu zakona jer im je stigao na ruke 20 minuta prije početka sjednice.

- O tome nije raspravljano. Nastavićemo konsultacije sve do zasjedanja Vlade RS kako bismo donijeli najbolja rješenja i uvažili stavove svih socijalnih partnera. Svaka izmjena zakona treba biti jasna i precizna da bi zakoni poslije toga mogli biti primjenjivani - rekla je Mišićeva.

Iz Vlade poručuju da je najvažnije da je postignut dogovor i da je Ekonomsko-socijalni savjet dao podršku mjerama koje će dovesti do povećanja plata.

  • Razumjeli smo i da pojedini granski sindikati imaju pitanja i žele dodatne konsultacije. Vlada će odlučiti da li ima prostora za to. Naš stav je  bio jasan jer smo išli sa pravičnim pristupom u pogledu mogućnosti povećanja plata i u skladu sa tim pripremili zakone. Povećanje plata biće u korist svih radnika - kazao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić.

Podrška iz Konfederacije sindikata

Premijerka RS Željka Cvijanović istakla je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima Konfederacije sindikata RS da postoji dobra saradnja i visok stepen razumijevanja socijalnih partnera i Vlade. Sagovornici su razgovarali o mjerama koje je Vlada predložila s ciljem povećanja plata svim zaposlenima u Srpskoj. Predstavnici Konfederacije sindikata su istakli da podržavaju predložene mjere Vlade i da će nastaviti raditi na unapređenju položaja radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana