Синдикат и послодавци се срели на 440 марака

Маријана Миљић
Синдикат и послодавци се срели на 440 марака

Бањалука - Најнижа плата у Српској од 1. августа би требало да буде 440 марака, односно за 30 већа у односу на минималац који послодавци исплаћују радницима од почетка ове године.

Повећање најниже плате усагласили су на јучерашњој ванредној сједници Економско-социјалног савјета РС представници синдиката и пословне заједнице. Тај приједлог упућен је на адресу Владе РС која треба да донесе коначну одлуку колики ће бити износ најниже плате од 1. августа.

- Влада је предложила да најнижа плата износи 435 марака, Савез синдиката је тражио да буде 450, а ми смо предложили 440 марака. На крају смо се усагласили да то буде 440 марака што је повећање за 30 КМ у односу на минималац који послодавци тренутно исплаћују. Наш приједлог иде Влади која ће сутра донијети коначну одлуку о најнижој плати у РС чија ће примјена почети од августа, односно радницима ће бити исплаћена у септембру - казао је предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић.

Из Савеза синдиката РС су навели да је износ најниже плате одређен у складу са приједлогом Владе кроз повећање неопорезивог дијела дохотка са 200 на 500 марака.

- Уштеда коју ће послодавци имати од нових 300 марака плате који неће бити опорезовани остаје радницима. То је дакле повећање за десет одсто, односно за 30 марака. Ми смо у складу са тим тражили да најнижа плата буде 450, а послодавци су прихватили да то буде 440 марака. Ријеч је о ванредној измјени одлуке о износу најниже плате, а ново повећање минималца требало би да услиједи у посљедњем кварталу ове године - рекла је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Нагласила је да су плате у РС ниске, а трошкови живота високи.

- Свако повећање плата треба да буде важно и на томе треба сваки дан радити јер ћемо остати без радне снаге. Послодавци би требало да повећавају плате радницима како би имали квалитетну радну снагу и могли остварити профит у свом предузећу - казала је Мишићева.

На сједници Економско-социјалног савјета је требало да буде ријечи и о сету закона чију је измјену предложила Влада с циљем повећања неопорезивог дијела дохотка са 200 на 500 марака што би у завршници требало да резултира и повећањем плата свим радницима у РС.  Међутим, синдикат се није изјаснио о том сету закона јер им је стигао на руке 20 минута прије почетка сједнице.

- О томе није расправљано. Наставићемо консултације све до засједања Владе РС како бисмо донијели најбоља рјешења и уважили ставове свих социјалних партнера. Свака измјена закона треба бити јасна и прецизна да би закони послије тога могли бити примјењивани - рекла је Мишићева.

Из Владе поручују да је најважније да је постигнут договор и да је Економско-социјални савјет дао подршку мјерама које ће довести до повећања плата.

  • Разумјели смо и да поједини грански синдикати имају питања и желе додатне консултације. Влада ће одлучити да ли има простора за то. Наш став је  био јасан јер смо ишли са правичним приступом у погледу могућности повећања плата и у складу са тим припремили законе. Повећање плата биће у корист свих радника - казао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Подршка из Конфедерације синдиката

Премијерка РС Жељка Цвијановић истакла је на јучерашњем састанку са представницима Конфедерације синдиката РС да постоји добра сарадња и висок степен разумијевања социјалних партнера и Владе. Саговорници су разговарали о мјерама које је Влада предложила с циљем повећања плата свим запосленима у Српској. Представници Конфедерације синдиката су истакли да подржавају предложене мјере Владе и да ће наставити радити на унапређењу положаја радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана